Nedelja 26.12.2010.
21:43
Vestionline

Hrvatska predala Hagu odgovor na srpsku kontratužbu

Mirjan Damaška



"Tačno je i da smo pojačali i argumentaciju iz originalne tužbe. Sve je predano u zakonskom roku i ne razumem čemu se Savo Štrbac, šef  Veritasa, čudi i zbog čega netačno tvrdi da je Hrvatska u tajnosti predala odgovor na srpsku protivtužbu", izjavio je Damaška za Večernji list.


Zagrebački list prenosi da je Štrbac, predsednik srpskog Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, "Tanjugu rekao da Hrvatska taji predaju odgovora Hagu".


Na pitanje zašto u Hrvatskoj niko nije zvanično informisao javnost da je advokatski tim poslao Hagu i Srbiji odgovor na protivtužbu, Damaška ističe da od njega niko nije tražio mišljenje


"Nije bilo medijskog ćutanja o hrvatskom odgovoru, jer sam to nedavno komentarisao za Hrvatsku televiziju i u Večernjem listu", rekao je Damaška, koji je i savetnik premijerke Jadranke Kosor za odnose s međunarodnim sudovima.


Damaška je rekao da "Štrbac i srpski mediji slobodno mogu od srpske vlade, koja je dobila hrvatski odgovor, tražiti detalje iz hrvatske protivtužbe, ako im oni dozvole da vide te dokumente i predstave ih javnosti".


Večernji list navodi da bi Srbija do 4. novembra 2011. godine trebala da odgovori na hrvatski odgovor, a da će Međunarodni sud pravde odlučivat o tužbi tek sredinom 2013. godine, nakon usmene rasprave na sudu.

2024 © - Vesti online