Nedelja 26.12.2010.
07:11
Vestionline

Danas ustoličenje Artemijevog naslednika

Episkop Teodosije

Činu ustoličenja i liturgiji će, pored više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, prisustvovati zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, kao i predstavnici Kfora, Euleksa, UNMIK-a i međunarodnih kancelarija u Prištini.


Očekuje se da će u Prizren, na jedan od najvažnijih skupova u novijoj istoriji ovog grada i eparhije Raško-prizrenske, doći oko 1.500 vernika i gostiju sa Kosova i Metohije, drugih delova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.


Vernici dolaze organizovano autobusima i pojedinačno, a za njihovu bezbednost na svečanosti i u samom gradu staraće se pripadnici Kfora.


Kosovska policija je pripremila poseban plan za obezbeđivanje ustoličenja episkopa Eparhije raško-prizrenske, po kojem će biti angažovano 300 policajaca.


Direktor regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići izjavio je da će policija preduzeti sve mere bezbednosti pre, za vreme i nakon ceremonije ustoličenja.


Svečano ustoličenje novoizabranog episkopa Raško-prizrenskog prilika je da se naglasi značaj Prizrena kao drevnog eparhijskog centra, koji ponovo dobija na svom značaju nakon završene obnove sabornog hrama Svetog Đorđa i zgrade Episkopije, kao i drugih objekata koji su bili zapaljeni u naletu albanskih ekstremista 17. marta 2004. godine.

2024 © - Vesti online