Nedelja 26.12.2010.
04:11
Politika

Američki policajac otkrio masovne grobnice Srba

Sve je lažno pa i Kušnerove suze: Momčilo Trajković

"Nakon odlaska šefa civilne misije UN Serđa de Mela, u nekoliko navrata sam se sretao sa Bernarom Kušnerom, koji je samo verbalno podržavao naše zahteve. U praksi nije ni mrdnuo prstom da nešto uradi.

Na meti atentatora

 

Momčilo Trajković je zbog svojih istupanja i angažmana u Privremenom veću (jednomesečno učešće u avgustu 1999. godine, gde je tada bio sa raščinjenim vladikom Artemijem, nasuprot albanskim predstavnicima Tačiju, Rugovi, Surojiu...), bio meta atentata u oktobru iste godine.

Stravični zločini nad Srbima su se dešavali naočigled međunarodne zajednice, a Rada Trajković je kao lekar prva skrenula pažnju da ima indicija da se uzimaju organi kidnapovanih i otetih Srba.

U vreme Kušnera, dobio sam informaciju od jednog američkog policajca gde su masovne srpske grobnice, a on, čiji identitet ne želim da otkrijem, upravo zbog njegove bezbednosti, čak mi je otkrio da se nadomak Novog Brda drže zatočena dvojica srpskih auto-prevoznika iz Srbije.

Bio je ogorčen, jer sam ništa nije mogao da uradi, a sve teme o pitanju zločina nad srpskom zajednicom, govorio je, ostavljana su po strani i niko o tome nije hteo javno da priča," izjavio je Momčilo Trajković za "Politiku”.

Hans Hekerup

On je ispričao da je sa američkim policajcem pod okriljem noći, u strogoj tajnosti, tada, 2001. godine (u vreme kada je na čelo UNMIK-a bio Hans Hekerup), obišao masovne srpske grobnice u Dragodanu, u Prištini i selu Dulja kod Suve Reke.

"Tu su sahranjivani Srbi krajem 2000. i 2001. godine. O tome je morao da ima saznanja i Bernar Kušner", priča Trajković navodeći da je jednom u manastiru Gračanica Kušner plakao nakon što su Albanci pobacali cveće sa mesta na kojem je ubijen jedan srpski profesor.

"Sećam se, ostavio je utisak potresenog čoveka. Ali siguran sam bio i tada, ali i sada, da je to bila samo maska, jer Kušner ništa nije učinio, niti je pokušao da uradi kako bi rasvetlio mnoge zločine koji su se nad Srbima dogodili," dodaje Momčilo Trajković.

2024 © - Vesti online