Subota 25.12.2010.
09:18 >> 16:05h
Vestionline

Katolici danas slave Božić

Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrisćanskih crkava istočnog obreda, Božić slave i pravoslavne pomesne crkve koje su krajem prošlog veka prešle na Gregorijanski kalendar.

Rođenje Isusa Hrista
 


Poštujući Julijanski kalendar, Božić će 13 dana kasnije proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

''Bože, kazni svetske ugnjetače''
 

Papa Benedikt XVI u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci u Rimu zamolio je Boga da kazni svetske "ugnjetače" i donese "istinsko bratstvo" među narodima.


Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemu pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrisćanskom svetu.


U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja. U jevanđeljima je kao posebno važno opisano putovanje trojice mudraca iz Persije koji su pratili najsjajniju zvezdu na nebu koja se u trenutku rođenja zaustavila ispred pećine u Vitlajemu.


Novorođenom Isusu poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri, a onda kao nosiocu nove vere i mudraci sa Istoka. Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

2024 © - Vesti online