Subota 25.12.2010.
12:14
Vestionline

''Bože, kazni svetske ugnjetače''

"Molim Boga da slomi ugnjetače i neka se okonča svako krvoproliće", rekao je papa u božićnoj poslanici koju je pročitao posle ponoći u bazicili Svetog Petra u Rimu.

Postavlja se pitanje na koje ''svetske ugnjetavače'' je mislio?: Papa Benedikt XVI
 

Govoreći o rođenju Isusa Hrista, koje hrišćanski vernici proslavljaju na Božić, papa je rekao da je to dete zapalilo svetlo dobrote u ljudima i dalo im snagu da prevladaju tiraniju moćnih.

"Pomozi nam da prepoznamo tvoje lice u drugima koji traže pomoć, u onima koji pate ili su odbačeni, u svim ljudima, i pomozi nam da živimo zajedno kao braća i sestre i postanemo jedna porodica", rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve ove godine bio je posebno obezbeđen posle prošlogodišnjeg incidenta na Badnje veče kada je jedna žena preskočila sigurnosnu ogradu i bacila se na papu, koji nije bio povređen, ali je francuski kardinal Rodžer Ečegaraj tada slomio nogu.

Papa je ove godine držan dalje od vernika tokom puta do oltara, a bilo je prisutno i više pripadnika obezbeđenja.

Ova godina je, kako prenosi Bi-Bi-Si, bila problematična za poglavara Rimokatoličke crkve, koji je bio suočen sa brojnim optužbama protiv sveštenika pedofila u Evropi i SAD, kao i sa zataškavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja u samoj crkvi.

Papa, koji se izvinio žrtavama i odobrio oštrije mere protiv ovih sveštenika, kritikovan je da nije učinio dovoljno da kazni više biskupe koji su krili prestupnike.

2024 © - Vesti online