Subota 25.12.2010.
10:51
Srna

Vansudsko poravnanje Srbije i Hrvatske?

On je rekao da je to što je Hrvatska predala podnesak deo standardne pravne procedure, te da Srbija ima dovoljno vremena da odgovori na njega. Obradović je najavio da će Srbija, pošto bude proučen odgovor Hrvatske, predati sudu svoj podnesak, i ocenio je da najnoviji potez Hrvatske ne mora da ugrozi napore za međusobnim povlačenjem tužbi.

Srbija ima vremena do 4. novembra naredne godine da uputi podnesak Međunarodnom sudu pravde
 

 Obradović je naveo da su obe države, dok ne dođe do takvog poravnanja ili povlačenja, dužne da poštuju sudske odluke i da dostavljaju pravne odgovore. Predstavnici pravnog tima Hrvatske predali su MSP-u pisani odgovor na protivtužbu koju je Srbija podnela pošto Zagreb i Beograd nisu postigli vansudski dogovor o pravnom sporu koji je 1999. godine pokrenut u Hagu.

U tužbi i kontratužbi, dve zemlje međusobno se optužuju za kršenje Konvencije o genocidu u vreme rata 1991-1995. godine. Hrvatski odgovor predat je 20. decembra, poslednjeg dana roka koji je odredio sud UN. Sadržina ovog hrvatskog podneska ostaje nepoznata javnosti do početka usmene rasprave pred Sudom. Srbija može da dostavi MSP-u pisani odgovor na podnesak Hrvatske do 4. novembra 2011. godine.

2024 © - Vesti online