Četvrtak 23.12.2010.
20:07
Srna

Hrvati dočekali zločinca raširenih ruku

Mihajlo Hrastov će se na ponovljenom suđenju braniti sa slobode
 

Odlukom Ustavnog suda Hrvatske Hrastovu je u sredu ukinuta presuda Vrhovnog suda, kojom je osuđen za ratni zločin zbog ubistva 13 pripadnika rezervnog sastava bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine, tako da će se on na ponovljenom suđenju braniti sa slobode.


Saborci su Hrastovu priredili svečani doček, odajući mu priznanje za "sve što je učinio za odbranu Karlovca" i poklonili mu majicu sa natpisom "Obranio sam Karlovac".


Protiv Hrastova je još 1992. pokrenut krivični postupak za ratni zločin na Koranskom mostu. Pred Županijskim sudom u Karlovcu na prvom suđenju 1992. i na dva ponovljena suđenja 2002. i 2007. godine Hrastov je oslobođen krivice, a kao razlog oslobađanja navedena je nužna odbrana grada u trenucima kada je bio granatiran.


Pred Vrhovnim sudom u Zagrebu 2009. godine osuđen je najpre na osam godina zatvora, a zatim mu je ovog januara kazna smanjena na sedam godina. Ustavni sud u svojoj odluci delimično je uvažio žalbu branilaca i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje, ali pred promenjenim sudskim većem.

2024 © - Vesti online