Četvrtak 23.12.2010.
17:51
Vestionline

Vandalizovana srpska crkva u Kninu

Dalmatinska eparhija Srpske pravoslavne crkve, sa sedištem u Šibeniku, saopštila je da je o tom incidentu obaveštena nadležna policijska stanica u Kninu, čiji su pripadnici izvršili uviđaj. Prethodni upad u ovaj hram desio se 19. decembra, na Nikoljdan, i tada nije ništa ukradeno.

"To direktno upućuje šta je povod ovog čina", navodi se u saopštenju iz Dalmatinske eparhije. 

Već drugi put u četiri dana na meti vandala: Hram Svetog Georgija
 

U pravoslavnim crkvama u Hrvatskoj, najviše u Dalmatinskoj i Gornjokarlovačkoj eparhiji, poslednjih meseci bilo je više provala i pljački. Iz Eparhije dalmatinske u više navrata je rečeno da smatraju da nije reč samo o koristoljublju. Najčešća meta provala, već pet puta, bila je upravo crkva Svetog Georgija u Kninu.

Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije nedavno je apelovao na hrvatski MUP da pruži zaštitu srpskoj crkvi, sveštenstvu i narodu, koji su u Hrvatskoj izloženi pretnjama pojedinaca.

Vladika Fotije je u pismu hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Tomislavu Karamarku ukazao na brojne napade na srpske povratnike, sveštenike Srpske pravoslavne crkve, hramove, spomenike i pravoslavna groblja, zbog čega Srbi u Hrvatskoj sa zebnjom gledaju u budućnost.

Objekti Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj često su "oglasna tabla" za preteće poruke Srbima, naveo je vladika Fotije.

I Dokumentaciono-informacionog centar "Veritas" stalno upozorava na napade na Srbe povratnike u Hrvatsku i sve što je njihovo.

"Napadi na pravoslavne crkve, pretnje pravoslavnim sveštenicima i oskrnavljena groblja dokaz su da su Srbi u Hrvatskoj nepoželjni'', rekao je šef "Vritasa" Savo Štrbac.

2024 © - Vesti online