Četvrtak 23.12.2010.
10:02 >> 14:01h
Press, Vestionline

Finac operisao Tadića "za slavu", Dulić nadgledao

Predsednik Srbije Boris Tadić

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je operacija protekla u skladu sa očekivanjima i da se predsednik oseća dobro.

Ahilovu tetivu leve noge Tadiću je operisao konzilijum lekara na čelu sa čuvenim finskim ortopedom i specijalistom sportske medicine Sakarijem Oravom (65), koga je predsedniku preporučio Oli Ren u maju prošle godine.

Iz Predsedništva je saopšteno da su se za finskog stručnjaka opredelili pošto je "on dao najkraći rok ozdravljenja od četiri nedelje, posle kog će predsednik Srbije moći normalno da hoda". 

Doktor Sakaro Orava će operaciju će obaviti pro bono, ili "za džabe", jer je uobičajeno da se zahvati na predsednicima država i drugim javnim ličnostima obavljaju "za slavu". Tadiću ga je, piše beogradska štampa, preporučio Oli Ren, komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja. 

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da je prisustvovao današnjoj operaciji predsednika Srbije Borisa Tadića, ali samo kao posmatrač, a ne kao deo lekarskog tima. Dulić, koji je inače ortoped, naveo je da je, budući da se radi o njegovoj struci, iskoristio priliku da vidi kako stručnjaci izvode operaciju, ističući da se radi o najboljoj i najmodernijoj operativnoj metodi u svetu.

Ministar životne sredine je istakao da mu je bila čast da prisustvuje operaciji, i naveo da je za saniranje povreda Ahilove tetive važan postoperativni tok, odnosno da se rehabilitacija uradi na adekvatan način.

Dr Popović: Orava nije senzacija

 

Član lekarskog tima profesor dr Zoran Popović izjavio je da je operativni zahvat bio uspešan i da se predsednik Tadić oseća dobro.

 

"Ceo tim koji je izveo ovu operaciju, sa profesorom Sakarijem Oravom na čelu, zadovoljan je tokom i ishodom operacije. Sve je proteklo po planu, i predsednik Tadić se oseća dobro", izjavio je profesor Popović po okonačanju intervencije.

Profesor Popović je rekao da su srpski ortopedski hirurzi veoma edukovani i potpuno u toku sa napretkom na polju ortopedske hirurgije i sa najsavremenijim procedurama kod ovakvih i svih drugih ortopedskih zahvata.

 

On ističe da učešće finskog specijaliste dr Orave u operaciji predsednika Tadića nije senzacija, već česta praksa da stručnjaci iz Beograda sarađuju sa kolegama iz regiona, Evrope i sveta, i to tako što naši stručnjaci odlaze na strane klinike, a njihove kolege dolaze u Srbiju kako bi zajedno operisali.

"Prilikom jednog susreta u maju, Ren je primetio da predsednik hramlje. Pitao ga je za problem i kada je čuo da je reč o staroj povredi Ahilove tetive, doslovce mu je rekao: 'Nemoj ništa da radiš, ništa bez doktora Orave, on je najbolji. Posle operacije ima da igraš basket za mesec dana'", rekao je za "Press" sagovornik blizak predsedniku Tadiću.


Oli Ren je zatim spojio finskog stručnjaka s predsedništvom, posle čega je konzilijum lekara nastavio da se dogovara s Oravom. Pošto je predsednik nogu dodatno povredio na košarci prošle srede, lekari su savetovali operaciju u roku od dve nedelje.


"Odmah je uspostavljen kontakt sa doktorom Oravom, koji je i odredio datum operacije. On retko napušta svoju kliniku, ali je pristao da dođe u Srbiju iako je prezauzet. On će u Beogradu posle operacije ostati još samo jedan dan, u kojem će održati predavanje lekarima VMA i uveriti se u zdravstveno stanje predsednika Tadića", rekao je sagovornik "Pressa".

Ovo je prvi put da zbog srpskog državnika dolaze lekari iz inostranstva, ako izuzmemo ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića, koji je otišao u Minhen kako bi operisao kičmu. Podsetimo, pokojni premijer Zoran Đinđić takođe je povredio Ahilovu tetivu, ali na fudbalu, posle čega je lečen i operisan u Ortopedskoj bolnici na Banjici. Bivši predsedik Srbije Slobodan Milošević bio je srčani bolesnik, a lečenje je obavljao na VMA.

2024 © - Vesti online