Petak 27.11.2009.
11:38
Tanjug

Poslanici i dalje o Vojvodini

Tokom četiri dana rasprave o predloženim "vojvođanskim zakonima" stranke vladajuće većine su odbacile tvrdnje o njihovoj neustavnosti, a deo opozicije ostao pri svojim ranije iznetim stavovima da oni vode ka stvaranju nove države na teritoriji Srbije.


Sednica parlamenta, na čijem su dnevnom redu Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti i Predlog statuta Vojvodine, počela je 24. novembra.


U četvorodnevnoj raspravi poslanici su završili načelno razmatranje predloženih akata i veći deo od 212 podnetih amandmana na predloženi zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.


Vlada Srbije je usvojila dva amandmana i to Liberalno demokratske partije i predsednika skupštinskog Zakonodavnog odbora Vlatka Ratkovića. LDP je predložila da u procesu donošenja zakona koji se odnose na Vojvodinu budu konsultovane vojvođanske institucije, a Ratković da se pokrajinske nadležnosti, pored oblasti zapošljavanja, prenesu i na oblast rada.

Razvojna banka Vojvodine


Poslanici DSS, SRS i “Napred Srbijo” izneli su niz primedbi i amandmana na predlog osnivanja Razvojne banke Vojvodine.

 

"Kada branite ovaj zakon prvo nam pokažite praksu. 'Metals' banku je na nezakonit način kupilo Izvršno veće Vojvodine i ona sada prerasta u razvojnu banku - otimačina se pretvara u legalizaciju", tvrde naprednjaci.

 

I radikali su tvrdili da su prošle godine uvedene privremene mere u “Metals” banci, da je Vojvodina postala značajni vlasnik te banke ističući da se “sada više i ne krije da je to, u stvari, pokrajinska razvojna banka".


Poslanici kluba “Za evropsku Srbiju” su naveli da će Vojvodina, preko svojih organa, u skladu sa zakonom, sve nadležnosti koje su joj određene raditi u skladu sa zakonima koje će donositi Republika Srbija.

Tako bi se Vojvodina, preko svojih organa, starala o realizaciji sistema politike u oblasti radnih odnosa na njenoj teritoriji, sprovodila socijalni dijalog i upis u registar sindikata i poslodavaca za grane, podgrupe i delatnosti na njenoj teritoriji.


U toku rasprave o predloženim aktima, predstavnici vladajuće većine odbacili su tvrdnje o njihovoj neustavnosti, LDP je najavila da će akta podržati, a poslanici opozicionih DSS, SRS, NS i poslaničkog kluba "Napred Srbijo" ocenili "protivustavnim", navodeći da "vode razgradnji Srbije" i tražili njihovo povlačenje iz skupštinske procedure.

Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine

Poslanici su prepodnevni deo sednice iskoristili za razmatranje amandmana na Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, i dok su stranke vladajuće većine branile predloženi akt, deo opozicije doveo je u pitanje, između ostalog, i način finansiranja Pokrajine.


Poslanici DSS su ukazali da predloženim zakonom nije određeno koliko će sredstava iz republičkog budžeta biti izdvojeno za Vojvodinu, a ni kako će i za šta pokrajinska vlast izdvajati novac.


Oni su istakli da prenos velikog broja novih nadležnosti na pokrajinu zahteva i osnivanjenovih institucija, čije finansiranje, takođe nije definisano.


Iz poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” su objasnili da je finansiranje Pokrajine već definisano republičkim zakonima, a da je Vojvodini samo ostavljena sloboda da sredstva raspodeli.


Šef poslaničke grupe "Nova Srbija" Velimir Ilić je, reagujući na tvrdnje poslanika ZES da je predloženi zakon harmonizovan sa Ustavom Srbije, kazao da bi vladajuća većina "trebalo da bude srećna što se opozicija, uopšte, trudi da nešto tako nekvalitetno popravlja”.


“Vi to odbijate i ne želite nikakve ispravke. Neverovatno je da toliko nadležnosti želite da prenesete na Vojvodinu, napravite duplu administraciju, udvostručite broj javnih preduzeća, a posle ćete ponovo govoriti kako imamo preskupu državu”, kazao je Ilić.

Građevinarstvo i urbanizam

 

 

Radikali su naveli i da je “pod plaštom decentralizacije” u oblasti građevinarstva i urbanizma Vojvodini data prevelika sloboda, istakavši da je nedopustivo da za drugostepeni sudski postupak u tim oblastima budu nadležne pokrajinske institucije.


Iz DSS-a su takođe ukazali da je na pokrajinu prenet prevelik broj nadležnosti, posebno u oblasti građevinarstva i urbanizma - čak 21, i postavili pitanje finansiranja institucija čije je osnivanje neophodno. Oni su ocenili da će predloženim zakonom biti stvorene paralelne institucije, što će biti na štetu republičkog budžeta i građana Srbije.


Naprednjaci su poručili da autonomnim pokrajinama ne bi trebalo ostaviti mogućnost izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata koji su u nadležnosti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Opozicija je osporila i prenos inspekcijskih nadležnosti na Pokrajinu iz oblasti šumarstva, ribolova i turizma, smtrajući da bi Pokrajini trebalo uskratiti mogućnost izrade strategija razvoja iz tih oblasti, ili ih ograničiti uvođenjem odredbe da moraju biti usklađene sa Nacionalnim strategijama razvoja.


Poslanici DSS su naveli da nadležnosti prenete na Pokrajinu u oblasti šumarstva nisu definisane u skladu sa pravnim sistemom Srbije, te da članovi kojima je uređeno šumarstvo, kao i mnogi drugi u zakonu, “osnov su za stvaranje nove države”.


Sa njima su se složili i naprednjaci, koji su ukazali da lovstvo nije moglo biti regulisano predloženim aktom jer zakonski predlog koji u Srbiji reguliše tu oblast još nije ušao u skupštinsku proceduru. Oni su naglasili da bi Vojvodina samo delimično trebalo da raspolaže sredstvima od naknade za korišćenje ribarskih područja.


Radikali su ukazali da je turizam već regulisan važećim republičkim zakonom, ističući da su odredbe koje definišu tu oblast suvišne.

2024 © - Vesti online