Četvrtak 23.12.2010.
04:39
Vestionline

MMF odobrio Srbiji 373 miliona evra

Prvobitni 15-mesečni stend-baj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009. godine, u iznosu od 409,5 miliona evra, a u maju prošle godine produžen je na još godinu dana i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom progamu, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog.


Predsedavajući sastankom Džon Lipski izjavio je da su vlasti Srbije uglavnom na zadovoljavajući način primenile MMF-ov program podrške, kao i da je obnova usmerena ka izvozu dobila zamah.


Nastavak budnosti biće od ključnog značaja, pošto su se rizici makroekonomske stabilnosti povećali, uključujući porast inflacije, nastavak trgovinskog deficita kao i potencijalna prelivanja rizika iz regiona, dodao je on nakon rasprave.


Vlasti su na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, na liniji borbe protiv inflacije. Sa rizikom inflacije koja i dalje naginje rastu, vlasti treba da nastave da koriste sva raspoloživa sredstva da bi suzbile inflaciona očekivanja i vrate je na liniju tolerancije Nacionalne banke Srbije, istakao je Lipski.


On je kontatovao da je fiskalna politika ostala na liniji tog programa, a da je deficit budžeta za 2011. u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti.


Biće potrebni odlučni napori da bi se postigli fiskalni ciljevi za 2011.godinu, uzevši u obzir rastuće pritiske za veće trošenje, istakao je Lipski.


On je ocenio da je tekuća reforma penzionog sistema korak u ispravnom pravcu i dodao da će reforme biti potrebne da bi se obezbedila održivost penzionog sistema. Lipski je, takođe, pohvalio bankarski sektor Srbije.

2024 © - Vesti online