Četvrtak 23.12.2010.
01:24
Srna, Vestionline

"Još nema uslova za referendum u RS"

Suverenitet Srbije odlaže referendum u Srpskoj, smatra Milorad Dodik

"Svestan sam da taj referendum ne može biti održan sto puta, nego samo jednom, kada se stvore minimalni uslovi da to bude uspešno", rekao je Dodik za Radio-televizuju Srbije, dodajući da će se narodi u BiH na nacionalnim referendumima izjasniti o tome da li žele da žive zajedno.

On je rekao da referenduma još ne može biti jer bi Srbija time bila dovedena u situaciju da se odrekne svog suvereniteta i dodao da je Srpskoj potrebna podrška koju Srbija u ovom trenutku ne može da joj pruži, jer se bori za svoj teritorijalni integritet.

Nikada nije bilo pritisaka iz Beograda


Dodik je izjavio da niko od srpskih zvaničnika nikada nije vršio pritisak na vlasti u RS, iako je Zapad to od njih ponekad tražio.


"Zapad je, naivno verujući da je moguće uticati na promene, ponekad tražio usluge i od samoga Beograda u tom pogledu. Moram da kažem da nikada iz Beograda nijedan zvaničnik, od (Vojislava) Koštunice do (predsednika Borisa) Tadića i (premijera Mirka) Cvetkovića nisu vršili pritisak koji je bio neprimeren", izjavio je Dodik RTS-u.


Predsednik RS je rekao da su se odnosi Beograda i Banjaluke zasnivali na potpunom uvažavanju pozicije koju brani RS, da je Tadić uložio "ogroman napor da shvati i razume situaciju u kojoj se nalazimo" i da "nikada nije tražio da postupamo mimo naše procene".


"Ni od koga u Beogradu nikada nisam čuo rečenicu: 'Ti moraš to da uradiš'", kazao je on.

"Ako Bošnjaci žele da zadrže BiH, onda moraju da daju neke koncesije drugima. Ako želite nas u BiH, onda nam dajte neke koncesije", rekao je Dodik, navodeći da ne prolazi priča o Srbima kao zločincima, te da Srbi u BiH imaju samo probleme.

Dodik smatra da ideja trećeg entiteta nije nemoguća i da Hrvati u BiH treba da imaju svoj institucionalni, političko-teritorijalni odraz.

Tadić pomiritelj

 

Dodik je rekao da je normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske dobra i potrebna za otvaranje svih teških pitanja, a da je u tome veliku ulogu imao srpski predsednik.


"Mislim da je upravo uloga Tadića bila odlučujuća, jer je on bio spreman da ide dalje nego mnogi drugi u regionu da bi pokazao i htenje Srbije da normalizuje odnose i napore koji Srbiji daju jednu drugu priliku na putu ka evropskim integracijama", istakao je predsednik RS.

On je ocenio da je BiH danas "zarobljena u političkom blatu" iz kojeg se teško može izvući i dodao da se Ustav BiH neće promeniti, jer je za to potrebna i volja Srpske, ali da ta volja ne postoji.

Dodik kaže da bi bilo realno potrebno da se u Ustav BiH ugradi mehanizam za jedan mirni razlaz. "Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci, ni među ljudima u Republici Srpskoj i to je stvarno stanje stvari u političkim odnosima", istakao je Dodik.

On je istakao da je Sarajevo danas monoetnički grad sa 96 odsto Bošnjaka i da BiH ne može da se održi veštački, niti naporima i nasiljem stranaca. "Ako ne bude poštovana, Srpska će igorisati BiH, a bez Republike Srpske nema ni BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da neće menjati svoj bazični politički stav, već će nastaviti politiku u interesu RS i istrajati na zaštiti, razvoju i budućnosti Srpske.

Ističući da visoki predstavnik u BiH predstavlja remetilački faktor, on je rekao da Srpska mora da razgradi sva nametnuta rešenja.

"Amerika i Britanija podržavaju instituciju visokog predstavnika. BiH se održava pritiscima međunarodnog faktora koji je putem sile i moći, pre svega nametnuo sankcije, kažnjavao Srbe, tražio krivca, zanemarujući činjenicu da su Srbi bili stradalnici u ratu", istakao je Dodik.

Identitet Srba da bude prioritet Srbije

 

Dodik je rekao da je osnovni interes RS jaka i politički i socijalno stabilna Srbija, "jer samo jaka Srbija može da bude od značajne koristi za nas".


"Naš interes se zasniva na tome da Srbija, kao najmoćnija zemlja regiona, ima politički i regionalni uticaj koji je nesumnjiv", kazao je on.


Odnose Beograda i Banjaluke, prema njegovom mišljenju, treba razvijati u okviru onoga što je moguće po Dejtonskom sporazumu, i više od toga, imajući u vidu da je cilj obe države da se uključe u evropsku zajednicu.


"Očuvanje identiteta srpskog naroda, gde god on živi, mora da bude u samom prioritetu nacionalne politike države Srbije", istakao je Dodik i dodao da se u tom pogledu "naši stavovi sa mnogim srpskim političarima potpuno podudaraju".

Predsednik Republike Srpske naveo je da je u BiH prioritet rešavanje ekonomskih problema, ali da je teško baviti se ekonomijom u zemlji duboko podeljenoj, nedovršenoj, koja nema bazični konsenzus, nego se nameće kao moranje.

Dodik je istakao da su stranci, pod formom protektorata, devastirali i ono malo ekonomije u BiH "pod plaštom liberalne ekonomije i takvih vrednosti".

Srbija "spasila život" Srpske

 

Srbija je dala veliki doprinos RS učestvujući u privatizaciji Telekoma RS, čime joj je omogućila da preživi najteže vreme, rekao je on.


"Srbija je sa RS radila i nekoliko projekata koji su omogućili da se praktično realizuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Dodik, dodajući da je u svemu tome nezamenjivu ulogu imao Tadić, a da je ranije takve projekte podržavao Koštunica, a danas premijer Cvetković.

2024 © - Vesti online