Sreda 22.12.2010.
23:22
Vestionline

Karadžić: Moje suđenje za pomirenje u BiH

Nije verovao u Hag ni 1997. godine: Radovan Karadžić
 


"Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine i ukoliko mogu imati pošteno suđenje i izneti istinu, ono će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja dok nas muslimani optužuju za dela koja nismo počinili", rekao je Karadžić u intervjuu za "BIRN - Justice Report".


"S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima, kao da takvih slučajeva nije ni bilo", dodao je Karadžić, prenose beogradski mediji.


On je kazao da je bio spreman da dođe u Hag 1997. godine, ali da je video da "tužilaštvo nema nameru da pošteno istraži njegov slučaj i procenio da ne bi imao pošteno suđenje".


Nekadašnji predsednik Republike Srpske, uhapšen 2008. godine u Beogradu po optužnici Haškog tribunala za činjenje genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba između 1992-1995. godine, rekao je da ne zna gde se nalazi odbegli optuženik Ratko Mladić.


"Ne znam gde se nalazi general Mladić i stoga ne znam ni da li će biti uhapšen", odgovorio je Karadžić na pitanje da li bi Mladić uskoro mogao da bude uhapšen.


"Pretpostavljam da on deluje drugačije nego ja, da je oprezniji i da manje rizikuje nego ja", kazao je Karadžić.


On je napomenuo da nije odustao da insistira na tome da mu je bivši američki ambasador Ričard Holbruk garantovao da neće biti procesuiran.


Karadžić je kazao da mu porodica retko dolazi u posetu zbog toga što je "to skupo" i da ona ne dobija finansijsku pomoć od Republike Srpske.

2024 © - Vesti online