Utorak 21.12.2010.
22:43

Vlajki: Referendum za treći entitet

Rešenje je referendum u celoj BiH: Emil Vlajki
 

"Lider SDA Sulejman Tihić jasno je rekao da u platformi četiri stranke iz Federacije BiH nema govora o trećem entitetu. Ako građani BiH odluče da je načelno potreban treći entitet neka bude, u suprotnom neka ne bude", rekao je Vlajki u Banjaluci.

On je dodao da nakon jučerašnje platforme SDP-a BiH, SDA, HSP i Narodne stranke "Radom za boljitak" treba videti da li će u njoj ostati minorne hrvatske stranke ili će joj se priključiti neko iz koalicije Čović-Ljubić.

"Ne mogu biti prorok, ali neizjašnjavanje jedne od te dve stranke znači da će možda nakon razmišljanja neko od njih pristupiti ovoj platformi", rekao je Vlajki i precizirao da će to značiti formiranje vlasti u Federaciji BiH, dok će na nivou BiH vlast biti teško formirati.

Vlajki je istakao da se odredbama platforme nastoji ukinuti entitetsko glasanje, te prelazak državne imovine na nivo BiH.

"Ako se na socijalnu, ekonomsku i političku nestabilnost nadoveže neki incident to može dovesti do toga da oni koji vladaju međunarodnom zajednicom kreiraju Ustav BiH koji će ići u korist samo jednog naroda", naglasio je Vlajki.

2024 © - Vesti online