Utorak 21.12.2010.
15:24
Jutarnji.hr

Hrvati zabranjuju sedenje Deda Mrazu u krilu

Šta je sledeće?

Nije dozvoljen ni zagrljaj sa Deda Mrazom, a poljubac pogotovo, piše "Jutarnji list". Zbog strogih pravila u Hrvatskoj bi uskoro bi moglo da budu zabranjene čak i fotografije na kojima nasmejana deca sede u krilu Deda Mrazu.

Nova pravila podelila su hrvatsku javnost. Dok jedni, uključujući i javnog pravobranioca za decu Milu Jelavić, podržavaju izbegavanje fizičkog kontakta Deda Mraza sa decom, drugi se nad takvom odlukom zgražavaju.

"Moj program uključuje i fotografisanje s decom, ali izbegavam da mi ona sednu u krilo. Uvek od domaćina tražim da mi obezbede dve stolice, jednu za mene, drugu za dete", objasnio je jedan Deda Mraz koji ovih dana obilazi zagrebačke kompanije i uveseljava decu zaposlenih. Niko od mališana, pritom, ne može da ga zagrli ili poljubi.

Ovakve zabrane posledica su podignute svesti o opasnostima pedofilije i velikog straha od nje, a kao neželjena posledica pojavila se i opšta histerija zbog koje se i nedužno sedenje u krilu Deda Mraza smatra neprimerenim.

Mirela Blažanović, predsednica Udruženja Roda, upozorava da se ne bi smeo uništiti jedan lep običaj i konstatuje da je Hrvatska otišla predaleko u kopiranju Zapada.

"Još malo pa neće smeti da sednu u krilo ni vlastitim očevima i dedama", dodala je Blažanovićeva.

2024 © - Vesti online