Utorak 21.12.2010.
04:16
Novosti

Srbi bili zatočeni na ranču Saljija Beriše

Lj. K. otkrila celokupnu šemu rada krvnika iz OVK na čelu sa Hašimom Tačijem

- Sticajem mnogobrojnih okolnosti, uključila sam se u potragu za kidnapovanim Srbima - nastavlja priču naša sagovornica. - Zato sam 17 puta odlazila u Albaniju, što potvrđuju i pečati u mom pasošu.

Tragajući za sudbinama nestalih, ona je otkrila celokupnu šemu rada krvnika iz OVK na čelu sa Hašimom Tačijem. Sve je rađeno uhodanim kanalima o kojima su bili obavešteni pojedini političari iz Albanije.

- Srbe i nealbance, pre odvođenja u Albaniju, teroristi su držali u zatvorima i logorima na Kosmetu - navodi Lj. K. - Svakodnevno su ih mučili, iskorišćavali kao radnu snagu za izgradnju objekata, puteva..., radili su na strugovima. Za postojanje ovih mučilišta za Srbe znali su predstavnici međunarodne zajednice i pred tim zatvarali i oči i uši.

Ona podseća da su porodicama kidnapovanih Srba, "mirovnjaci" na Kosmetu samo ponavljali: Pretražili smo sve, nema logora i zatvora.

- Mi smo, ipak, tragali i prikupljali podatke uz pomoć dojučerašnjih prijatelja Albanaca, ali i državnih organa Srbije - objašnjava naša sagovornica.

Istraga je sporo odmicala. Sakupljale su se informacije. Javljali su se svedoci. I istina je, polako, nalazila put.

- Na Kosovu i Metohiju bilo je 145 zatvora i logora gde su bili kidnapovani Srbi - dodaje pedesetogodišnja žena. - Zatočenici su često menjali zatvore. Jedan broj otetih je još 1999. godine prebačen je u Albaniju.

Svaka od pet komandi OVK imala je na Kosmetu svoj nelegalni zatvor. Najveći, sa 170 zatočenih Srba, formiran je nadomak Prištine, u mestu Matičane. Drugi po veličini bio je u Kosovu Polju, pored nekadašnjeg objekta klanice, a treći zatvor u Osnovnoj školi "Zajnel Ajdini", u prištinskom naselju Vranjevac.

-Od prijatelja sam 10. decembra 1999. saznala da se jedan od zatvora nalazi u Uroševcu, preko puta baze američkog Kfora. Tu je bilo dvadesetak Srba - kaže Lj. K.

Naša sagovornica je došla do podataka da su nekima od 400 otetih Srba organi izvađeni već na Kosmetu. Navodno, dve "operacione sale" bile su u Gnjilanu i Uroševcu, u kojima je radilo po nekoliko lekara.

2024 © - Vesti online