Utorak 21.12.2010.
06:14
Blic

Obećao posao za naručeno ubistvo

Hapšenje Borislava Tunjića


S. M. je na ovu kaznu osuđen jer je, prema navodima optužnice, postavio 492 grama plastičnog eksploziva pod „mercedes” Dragana Lukovića u Cirihu. Kako je „Blic” ranije pisao, ubistvo Lukovića pokušano je u ime osvete zbog ubistva Zdravka Kešeljevića 1998. u Amsterdamu. U ubistvo Kešeljevića, Tunjićevog rođaka i bliskog Šarićevog prijatelja, navodno je bio umešan Luković.


- Taj zločin naručen je u ime osvete onog koji iz Beograda vuče sve konce - rekao je osuđeni S. M. na sudu u petak. On je zatim nalogodavca atentata, koji je u optužnici naveden pod inicijalom T. (56), opisao kao osobu koja „može da odlučuje o životu i smrti”.


- On pripada moćnoj kriminalnoj organizaciji koja u Srbiji ima dobre kontakte u politici i policiji. To je organizacija koja se bavi trgovinom drogom i koja širi strah i trepet i ovde u Švajcarskoj - rekao je S. M.


Objašnjavajući pripreme planiranog ubistva Lukovića, osuđeni S. M. je rekao da je nalogodavca T. upoznao šest meseci ranije.


- Za tu uslugu mi je obećano radno mesto na aerodromu u Beogradu. Taj zahtev nisam smeo da odbijem jer bih u suprotnom bio mrtav. Morao sam to da uradim iz straha - rekao je S. M.


Ubistvo Lukovića planirano je postavljanjem eksploziva koji je u Švajcarsku prošvercovan iz Crne Gore. Eksploziv je postavljen pod Lukovićev „mercedes”, ali nije eksplodirao jer je Luković sumnjiv paket primetio pre nego što je ušao u automobil. On je odmah pozvao policiju, koja je zbog opasnosti od eksplozije evakuisala ceo kvart, a zatim demontirala eksplozivnu napravu. Policija je u njoj pronašla karticu jedne od srpskih mobilnih mreža preko koje je pozivom trebalo da bude aktivirana.


S. M. je posle pokušaja ubistva pobegao u Srbiju, da bi se 2008. godine vratio u Švajcarsku, u kojoj je uhapšen. S njim je kao saučesnik bio optužen i A. M. (29), Srbin iz BiH čiji je trag DNK nađen na kartici mobilnog telefona. Pošto sud nije mogao nesporno da utvrdi da je taj trag nastao u momentu montiranja eksploziva, optuženi A. M. je oslobođen za pokušaj ubistva Lukovića. Osuđen je, međutim, na 14 meseci zatvora zbog vožnje u pijanom stanju i napada na policajce.

2024 © - Vesti online