Utorak 21.12.2010.
05:51
Mondo

Skinsi na Fejsu izmislili ulični rat

Grupa pod nazivom "Domoljubi", koja okuplja mlade desničare i "skinhedse", priznala je da je sama osnovala suparničku, "antifašističku" grupu na Fejsbuku

U nedavno osnovanu grupu "Protiv neonacista u Sloveniji" na Fejsu, upisalo se oko 2.000 članova, ali se ubrzo pokazalo da iza nje zapravo stoje skinhedsi.

Na njihovu podvalu naseo je čak i jedan ugledni slovenački dnevni list koji je neke neproverene tvrdnje i ogorčene komentare sa Facebooka predstavio kao dokaz da se "rat" mladih desničara i levičara seli na ljubljanske ulice i pretvara u ulične obračune.

Grupa pod nazivom "Domoljubi", koja okuplja mlade desničare i "skinhedse", priznala je da je sama osnovala suparničku, "antifašističku" grupu na Fejsbuku, da je izmislila navodne napade na mlade "antifašiste" na ljubljanskim ulicama i plasirala slike i podatke o navodnim "neofašističkim" napadačima.

Nakon što je prevara razotkrivena, veliki broj članova "Protiv neonacista" napustilo je grupu, prenosi agencija Hina pozivajući se na članak objavljen u ljubljanskom listu "Žurnal".

Mladi desničari sa Facebooka sada pokušavaju da svoju podvalu predstave kao "medijski eksperiment" kojim su želeli da dokažu da slovenački mediji neuravnoteženo prate teme o nacionalnoj, verskoj i drugoj netoleranciji i da su ideološki pristrasni u želji da Sloveniju pretvore u "multikulturalno" društvo, čemu se oni protive.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik", koji je "ratu" mladih desničara i levičara na Fejsbuku i njihovim navodnim uličnim obračunima u svom broju od petka posvetio pola naslovne stranice, priznao je da je naseo na prevaru.

Pišući o tome da je grupa "Protiv neonacista u Sloveniji" očito bila provokacija i "uvredljiva podvala" skinhedsa i desničarskih ekstremista, list izražava zabrinutost da su te grupe i organizacije preko lažnog Fejsbuk profila pokušale da dođu do ličnih podataka o svojim protivnicima.

2024 © - Vesti online