Utorak 21.12.2010.
12:03
D. Lj. Joksić - Vesti

Saslušani rođaci Mladićeve supruge

Na meti tajnih agenata našli su se objekti u selu Mrdaja, Dojranu i Starom Dojranu i vikend naseljima oko Dojranskog jezera, Štipu i okolini, kao i nekoliko mesta u Skoplju, pa i selo Brodec na Skopskoj Crnoj Gori, gde general Mladić ima nedovršenu kuću. Pretražen je i bivši centar za obuku makedonskih policijskih specijalaca "Lavovi" kod Mavrovskog jezera.


Osim mesta gde se možda skriva Mladić, na meti obaveštajaca našlo se i petoro makedonskih državljana. Među njima su i rođaci Mladićeve supruge Bosiljke u Skoplju, ali i neki armijski oficiri u penziji, osumnjičeni kao mogući pomagači u skrivanju ratnog komandanta Vojske RS.


Informaciju da se i u Makedoniji traga za generalom Mladićem koji 14 godina uspešno izmiče svim poterama i zasedama, objavio je skopski nedeljnik "Publika". Navodi se da je reč o poslednjoj u nizu akcija te vrste koje su se odigrale u Makedoniji, i da je ceo posao koordinirala srpska BIA iz centrale u Beogradu.


Sumnju da se Mladić možda krije negde u Makedoniji pobudila je činjenica da je on službu u JNA započeo 27. septembra 1965. godine u Skoplju, kao komandir automatičarskog voda 89. pešadijskog puka. U Makedoniji je službovao 25 godina, a tu se 1966. oženio Bosiljkom Jegdić, siročetom iz Hercegovine, koju je usvojila i odgajila makedonska porodica iz Skoplja.

Godine 1969. dobili su sina Darka, a dve godine kasnije i ćerku Anu. Darko Mladić je oženjen Makedonkom Biljanom, sa kojom ima dvoje maloletne dece, dok je Ana 1994. godine počinila samoubistvo.


Iako su makedonski državljani, Bosiljki i Darku Mladiću od januara 2009. godine zabranjen je ulazak u Makedoniju, jer tamo imaju status pomagača generala Mladića, a to je potvrdio i MUP Makedonije.


Pozivajući se na izvore bliske makedonskoj Agenciji za obaveštajni rad i britanske MI6, skopski nedeljnik je zaključio da je pretraga sumnjivih objekata obavljena kako bi generalu Mladiću bilo onemogućeno da dođe u Makedoniju, ali i radi zastrašivanja prijatelja i rođaka njegove supruge, koji bi eventualno mogli da mu pruže podršku.
 

Ponosni na komšiju


U selu Bodec na Skopskoj Crnoj Gori, nedaleko od Skoplja, nalazi se nedovršena kuća generala Ratka Mladića, koju je on počeo da gradi još pre 30 godina. U selu koje je pretvoreno u vikend naselje, danas žive samo dve porodice starih ljudi, Pankovi i Karadžoski, koji su bili iznenađeni vešću da u njihovom selu kuću ima poznati srpski general.


- Svima nam je čudna veličina nedovršene kuće na kraju sela, koju je nedavno snimao veliki broj nama nepoznatih ljudi. Ja sam Srbin i bio bih ponosan da mi je komšija general Ratko Mladić - veli deda Rade Karadžoski dok pokazuje na seosku česmu na kojoj je velikim slovima nacrtan krst sa ocilima.

2024 © - Vesti online