Ponedeljak 20.12.2010.
22:10
Novosti

Sveti Nikola dočekan u šatoru

Ove godine samo porodica

Svetog Nikolu u nedelju su slavili i Kraljevčani, pa i "beskućnici" rasuti po kolektivnim centrima od Vrnjačke Banje do Čačka, čak i oni smešteni u kontejnerima ili pod šatorima. Sa "beskućnicima" su slavili i graditelji, pa je tako u nedelju bio i prvi dan odmora za gotovo sve Kraljevčane, ali i one koje im u ovoj nevolji pomažu, poput ivanjičkih graditelja montažnih kuća i mnogih drugih pomagača.

Slavski svečano i toplo, uprkos mrazu koji se otkravio tek oko podneva, u nedelju je bilo i pod šatorom Miladije i Mihaila Jovanovića (75), u selu Šumarice, na periferiji Kraljeva. 

Oko furunčeta u kojem bubnji vatra okupila se cela familija - ćerka Jasmina i, kao gosti, sin Zoran i snaja Jadranka, unuka Dragana, već srednjoškolka, i vragolasti 12-godišnji unuk Nenad čija je kuća, nedaleko odatle, srušena u zemljotresu, a oni raseljeni u kolektivni centar na sportskom aerodromu.

U jednom ćošku šatora slavski sto zatrpan đakonijama, ali i obaveznom ikonom sveca, slavskim kolačem i upaljenom svećom. Domaćini već "digli u slavu“ i tek po podne, na ručku ili večeri, kakav je red, očekuju goste, ako ih ove godine uopšte bude. Unaokolo kreveti i najneophodnije lične stvari, jer se u razrušenu kuću i ne može.

"Tu obitavamo, tu slavimo, tu i spavamo, iako je već veoma hladno, mada po celu noć ložimo ovo bubnjarče. Daće bog i sveti Nikola, valjda ćemo izdržati do proleća ili bar do toplijih dana da popravimo kuću, ako se ikako mogadne" vajka se domaćin Mihailo, nazdravljajući čašom crvenog vina...

2024 © - Vesti online