Ponedeljak 20.12.2010.
19:59
Vestionline

Srpski "plavi šlemovi" otputovali u Liban

Narednih šest meseci u Libanu će biti pet štabnih oficira - tri potpukovnika i dva majora koji će biti angažovani u kontroli prekida vatre sukobljenih strana, uspostavljanju mira, normalizaciji života i pružanju pomoći pri humanitarnim operacijama.

Pravac Liban - srpski mirovnjaci

Vođa tima, potpukovnik Zoran Nikolić, kaže da su pripadnici Vojske Srbije potpuno opremljeni i spremni za uspešnu realizaciju zadataka.


"Očekujemo uspeh misije, da opravdamo poverenje koje nam je dato i da doprinesemo ugledu Vojske Srbije i države", rekao je uoči odlaska Nikolić, a objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.


Srpski "plavi šlemovi" su prisutni i u mirovnoj misiji UN na Kipru, u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta, dok su, uglavnom na nivou vojno-sanitetskih timova, zastupljeni samostalno u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače.

Pripadnici sanitetskog tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vratili su se polovinom decembra iz mirovne misije UN u Čadu, tokom koje su uspešno predstavljali svoju državu i vojsku.

Treći sanitetski tim - sedam lekara, šest medicinskih tehničara i štabni oficir u mirovnoj misiji u Čadu samostalno je obavljao zadatke, dok su pethodna dva to činila u sastavu norveškog kontigenta.

2024 © - Vesti online