Četvrtak 26.11.2009.
21:32
Net.hr

Slovenki zastalo srce posle vakcinacije

Reč je o 77-godišnjoj osobi koja je imala jednu od hroničnih bolesti zbog koje se preporučuje vakcinisanje protiv novog gripa.

Slovenački ministar zdravlja Borut Miklavčič izjavio je da je reč o prvom takvom slučaju, ističući da su reakcije na vakcinaciju, pored uobičajene reakcije na mestu uboda igle, vrlo retke.

On je kazao da nije dokazano da su aritmija i zastoj srca posledica vakcinisanja i dodao da se ta mogućnost tek razmatra.

Za nekoliko nedelja od kada je počela vakcinacija, u Sloveniji je vakcinisano oko 30.000 osoba. Vakcinacija se obavlja u lokalnim domovima zdravlja, vakcinom kompanije "Glkaxo Smith Kline".

Slovenačko Ministarstvo zdravlja objavilo je u četvrtak da vakcina za sada ima dovoljno, kao i da je naručeno dodatnih 5.000 doza, ali od kompanije "Baxter".

Kod dve osobe koje su do sada umrle usled respiratornih bolesti otkriven je virus novog gripa. Još nekoliko osoba je na respiratorima i u teškom stanju.

Slovenačke zdravstvene vlasti sprovode kampanju što masovnijeg vakcinisanja i ističu da se na taj način ne samo štite osobe od novog gripa zbog razvijanja imuniteta u roku 7 do 10 dana nakon vakcinacije, nego i usporava širenje virusa jer vakcinisani više ne mogu biti nosioci infekcije.

Problema sa nastavom ima nekoliko škola u kojima je veći broj obolelih, a zbog novog gripa otkazano je i nekoliko utakmica prve fudbalske lige.

2024 © - Vesti online