Četvrtak 26.11.2009.
18:45
Vestionline

Iran oduzeo Nobelovu nagradu Ebadijevoj

Širin Ebadi, arhivska fotografija

"Ovo je prvi put da su vlasti neke zemlje konfiskovale Nobelovu nagradu. Iz sefa Ebadijeve u banci uzete su medalja i diploma, kao i druge njene lične stvari. Takav čin je kod nas izazvao šok i nevericu", izjavio je šef norveške diplomatije Jonas Gar Stere.

Državna sekretarka norveškog Ministarstva spoljnih poslova Gri Larsen sastala se u sredu popodne sa iranskim otpravnikom poslova i uručila mu protestno pismo zbog oduzimanja nagrade Ebadijevoj.
 

Larsenova je izrazila zabrinutost zbog načina na koji se iranske vlasti ponašaju prema suprugu dobitnice Nobelove nagrade, koji je nedavno uhapšen u Teheranu i pretučen, koji više ne dobija penziju, a zamrznut mu je i račun u banci, navedeno je na internet sajtu norveškog ministarstva.


Stere je ocenio da progon Ebadijeve i njene porodice pokazuje da je sloboda izražavanja u Iranu "pod velikim pritiscima".
 

"Tokom sastanka sa iranskim otpravnikom poslova, jasno smo naznačili da će Norveška nastaviti da ulaže međunarodne napore da bi zaštitila one koji brane ljudska prava i da će pažljivo pratiti situaciju u Iranu", kazao je on.
 

Ebadijeva je 2003. godine dobila Nobelovu nagradu zbog višegodišnje borbe za prava iranskih političkih aktivista, verskih i etničkih manjina, žena i dece.
 

Norveška je i ranije izražavala zabrinutost zbog postupanja iranskih vlasti prema Ebadijevoj, čija je advokatska kancelarija prošle godine zatvorena, posle upada policije i konfiskovanja računara i dokumentacije.

2024 © - Vesti online