Ponedeljak 20.12.2010.
14:32
Srna

Kako sve maltretiraju Asanžovog insajdera

Džulijan Asanž i Bredli Mening
 

Prema pisanju lista, Mening (23) je proteklih sedam meseci proveo u samici dugoj tri i po metra i širokoj metar i osamdeset centimetra, u vojnom zatvoru u Virdžiniji.

List navodi da je Mening od prvog dana stavljen na listu zatvorenika koji bi mogli sebi da naude, što je, tvrde njegovi prijatelji, sredstvo kojim vlasti žele da ga prinude da svedoči protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža. Mening se otvoreno deklariše kao homoseksualac.

Meningov zatvorski dan počinje buđenjem u pet ujutro, kada dobija odeću, koja mu je prethodne večeri oduzeta.

Od pet ujutro do osam uveče nije mu dozvoljeno da spava i ukoliko zadrema, čuvari ga teraju da sedi ili stoji.

Ima pravo da vežba jedan sat dnevno, ali ne na svežem vazduhu, nego u obližnjoj sobici, u kojoj mora da hoda u krug, ali ne sme da radi čučnjeve ili sklekove.

Od osam uveče do pet ujutro, stražari ga bude svakih pet minuta i on mora da im se odazove i da potvrdi da je dobro.

"Mening nema nikakve kontakte s drugim zatvorenicima, niti ih je ikada video, a razgovor sa čuvarima sveden je na najmanju moguću meru", piše "Indipendent".

"Vikiliks" danima objavljuje poverljive dokumente američke diplomatije, što je naljutilo vlade širom sveta, a naročito administraciju u Vašingtonu.

Asanž je uhapšen u Londonu na osnovu optužbi da je u Švedskoj počinio seksualna krivična dela, što on demantuje. Oslobođen je prošle sedmice uz kauciju.

2024 © - Vesti online