Ponedeljak 20.12.2010.
15:28
Srna

Fila: Martijev izveštaj dobar prvi korak

Slede pokušaji da se izveštaj zaboravi: Toma Fila

"Jedna od pretpostavki je da je izveštaj pušten da bi se Tači držao na kratkoj uzdi i da mogu da ga ucenjuju da bude kooperativan ili će sa pričom o trgovini organima nastaviti dalje", rekao je Fila za "Glas Srpske".

On je dodao da, kada je neko toliko puta nasankan od strane međunarodne zajednice, kao što je srpski narod, postaje sklon da Martijev izveštaj primi sa rezervom.

Govoreći o mogućnostima da privremeni kosmetski premijer Hašim Tači bude procesuiran posle objavljivanja izveštaja, Fila je rekao da je ovaj dokument dobar prvi korak, ali da se na njemu ne mogu zasnivati optužnice već se moraju naći čvrsti dokazi.

"Na međunarodnoj zajednici je da procesuira nelegalno uzimanje organa Srbima sa Kosmeta, ako uopšte postoji raspoloženje za to, a na srpskom Tužilaštvu za ratne zločine da im pomogne. Naše Tužilaštvo je našlo neke dokaze, ali mi nismo mogli da postupamo u Albaniji nikada, a na Kosmetu od 1999. godine. Zbog toga proces mora da povedu evropska zajednica i Euleks, a da im pomoć pruži Tužilaštvo Srbije", rekao je Fila.

On je rekao da se plaši sledećih poteza velikih sila, koje su nagovestili njihovi predstavnici u prvim reakcijama posle objavljivanja izveštaja.

"Oni koji su nas podržavali izveštaj su dočekali sa oduševljenjem. Bivši šef francuske diplomatije Bernar Kušner, koji je bio glavni na Kosmetu u to vreme, negira da je to tako, dok Amerika kaže da će se dokazati suprotno onome što piše u izveštaju. Polako će to sada pokušati da se razvodni i da se to jednostavno zaboravi", rekao je Fila.

2024 © - Vesti online