Ponedeljak 20.12.2010.
16:12
P. Arsić - Vesti

Nemci pišu ustav Bosne

Ko će popustiti: Zlatko Lagumdžija, Angela Merkel i Željko Komšić

- SAD više nemaju nameru da se petljaju u promene Ustava BiH i predlažu nova rešenja, nakon što su doživeli dva velika neuspeha - pad aprilskog i butmirskog paketa ustavnih amandmana. Hrvati, odnosno Zagreb, su ti koji su izlobirali nemačko aktiviranje, što podržava i Velika Britanija - potvrdio je naš izvor.


Diplomate s kojima smo razgovarali podsećaju da je Sarajevo krajem avgusta posetio ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele, te da su se odmah nakon izbora u kabinetu Angele Merkel obreli: prvo, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović iz SDA, potom Dragan Čović i Borjana Krišto iz HDZ-a, i na kraju Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić iz SDP-a.


U šturim saopštenjima izdatim nakon ovih sastanaka rečeno je samo da Nemačka ''želi da pomogne BiH na putu ka evroatlantskim integracijama''.


Indikativno je da pozivnica za put u Berlin za sada nije stigla nikome iz RS, premda naši sagovornici tvrde da bi vrlo brzo trebalo doći i do susreta Angela Merkel - Milorad Dodik.

U Federaciji bukti svađa


Da je Federacija daleko od bilo kakvog dogovora govori poslednji pokušaj lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da iz igre istisne najjaču hrvatsku partiju - HDZ. Naime, on je koalicionu platformu ponudio na potpis SDA, HSP i Narodnoj stranci ''Radom za boljitak'', a mesto predsedavajućeg Saveta ministara HDZ-u 1990.
Lider HDZ-a Dragan Čović poručio je Lagumdžiji da dva HDZ-a imaju jasan dogovor i da neće dopustiti da iko menja volju hrvatskog naroda zbog fotelja.


O čemu su zaista lideri iz Federacije razgovarali sa Merkelovom i šta sprema Nemačka, u RS nam niko nije znao reći. Među srpskim političarima vlada mišljenje da je moguće da je Nemačka svesna da problem u BiH predstavljaju odnosi unutar Federacije i njena komplikovana struktura, te da su se zbog toga u Berlinu prvo obreli hrvatski i bošnjački političari kako bi Merkelova ispipala njihov puls. U drugoj fazi, sumnjaju, uslediće pritisci na RS da prihvati ono što eventualno usaglase stranke iz Federacije BiH.


Lider PDP-a Mladen Ivanić uveren je da od svega neće biti ništa i da će i pokušaj Nemačke da dođe do nekog rešenja uroditi neuspehom, jer su stavovi u BiH jako udaljeni po ovom pitanju.


Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je ponovio da neće prihvatiti da stranci modeliraju i nameću ustavna rešenja. U Platformi o usaglašenom delovanju na nivou BiH, koju se potpisali lideri SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, ističe se da ove dve partije neće prihvatiti promene Ustava BiH koje zadiru u dejtonske nadležnosti RSi mehanizme zaštite njenih interesa.

2024 © - Vesti online