Nedelja 19.12.2010.
22:17 >> 03:00h
Srna

Savet bezbednosti smiruje dve Koreje

Savet bezbednosti pokušava da spreči rat Severne i Južne Koreje

 
Kako je novinarima izjavio ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, članovi Saveta nisu uspeli da se usaglase oko zajedničkog saopštenja.


"Nismo uspeli da premostimo sve razlike", rekao je Čurkin i pozvao Južnu Koreju da se u, ovom trenutku, uzdrži od najavljenih artiljerijskih vežbi bojevom municijom, na ostrvu u blizini pomorske granice sa Severnom Korejom.


Američka ambasadorka Sjuzan Rajs izjavila je, s druge strane, da su SAD i neke druge članice Saveta bezbednosti tražile osudu Severne Koreje zbog dva smrtonosna napada ove godine, ali da se Kina tome snažno usprotivila.


Iako pretstavnici nekih zemalja još treba da se konsultuju sa svojim vladama, "postojeće razlike će teško biti premošćene", rekla je Rajsova.
 

Novinska agencija Južne Koreje "Jonhap" javila je pozivajući se na izvor u vladi da su artiljerijske jedinice Severne Koreje u punoj pripravnosti duž zapadne obale zemlje, uoči planiranih vežbi Seula sa bojevom municijom.

I Severna i Južna Koreja rekle su da će upotrebiti vojnu silu kako bi branile svoju teritoriju kod zapadnih obala.

Nedavne pokušaje Zapada da naloži Savetu bezbednosti da uputi kritike Pjongjangu zbog artiljerijskog napada prošlog meseca na ostrvu Jeonpjeong i nuklearnog programa zemlje blokirala je Kina.

Četiri državljanina Južne Koreje, dva marinca i dva civila, poginula su u napadu 23. novembra na ostrvo Jeonpjeong.

Kina je upozorila da će svaki novi sukob između Severne i Južne Koreje uzdrmati stabilnost i apelovala na obe vlade da se uzdrže od poteza koji mogu da izazovu tenzije.

2024 © - Vesti online