Nedelja 19.12.2010.
14:29
Tanjug

"Ima li kraja Šešeljevo suđenje?“

Šešelj u sudnici Haškog tribunala
 


Sudije Haškog tribunala same su priznale da je Šešeljevo suđenje najduže po pitanju pritvora i da bi moglo da traje čak 10 godina, rekao je Krasić na konferenciji za novinare, pod sloganom "Zaustavite ubijanje Šešelja".


Šešelj je skoro pet godina čekao da mu počne suđenje, a potom da tri godine suđenja nije završena ni prva faza prvostepenog postupka, istakao je Krasić.


On je rekao da se nastavlja odlaganje roka za razmatranje da li postoje uslovi za oslobađajuću presudu i da je najnoviji rok mart 2011. godine. On je rekao da se može očekivati uskraćivanje zdravstvene nege Šešelju povodom njegovih zdravstvenih smetnji.

On je podsetio da je 15. decembra Šešelj kada se pojavio u sudnici tražio ubrzanje postupka i da je određen rok od 10 dana da uputi preliminarne podneske.


Krasić je podsetio da je suđenje 37-morici optuženih u Ninbergu trajalo manje od godinu dana. Krasić je rekao da je izmenjen sudija u postupku za nepoštovanje suda i da će umesto Kevina Parkera, kome je istekao mandat, biti sudija Morisorn.

U Haškom tribunalu sutra počinje pauza koja će trajati do pravoslavnog Božića, najavio je ranije Krasić.


Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.


Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, bio zašticen od javnosti. On je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine.


Šešelj je 4. februara 2010. po drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o jedanaest zašticenih svedoka.

Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunalu februara 2003, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

2024 © - Vesti online