Nedelja 19.12.2010.
12:44
dnevnik.rs

Vekarić: Vremenom će se rasvetliti uloga svih terorista iz OVK

Ne veruje da će Evropa moći da opravda narkodilere, podvodače i trgovce organima: Bruno Vekarić
 

"Podaci iz izveštaja Dika Martija uznemiravaju svako normalno ljudsko biće u Evropi. Postavlja se jasno i veoma ogoljeno pitanje: da li je neko spreman da štiti narkodilere, podvodače, trgovce ljudskim organima... Svaka politika ima svoju strategiju, ali nijedna, siguran sam, neće prihvatiti ovakve ljude", rekao je Vekarić u intervjuu za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da će se "vremenom i istragama koje predstoje potpuno rasvetliti uloga svih lidera OVK".

"Upravo zato što smo i sami u našoj istrazi u Srbiji došli do zapanjujućih podataka, smatrali smo celishodnim da deo predmeta prosledimo našem kolegi tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću", naveo je zamenik tužioca za ratne zločine.

Vekarić je napomenuo da će posledice ovog izveštaja, ukoliko bude usvojen 25. januara 2011. godine na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, biti preporuke koje imaju specifičnu težinu u odnosu na sve one koji žele da se približe Evropskoj uniji i učestvuju u evrointegracijama.

Na "Vikiliksu" ništa novo

Vekarić se osvrnuo i na odjek informacija koje je u javnost pustio sajt "Vikiliks" ističući "da ti podaci nisu ništa novo".

"U svim podacima koji su bili u javnosti nema ništa novo. I sam tužilac Vladimir Vukčević je izneo tvrdnje da je do polovine 2008. godine bilo opstrukcija u radu Akcionog tima i da se to dalje istražuje", rekao jeVekarić.

On je istakao da je važno što se iz obnarodovanih depeša vidi suštinski patriotizam predstavnika Akcionog tima, posebno u onom segmentu lobiranja kod SAD da utiče na Holandiju u vezi sa SSP-om, kao i želja bitnih aktera da učine sve i na istoku i na zapadu da se Ratko Mladić nađe u Hagu.

"To je potvrda današnje političke volje da završimo državni posao broj jedan", podvukao je Vekarić.

Pretpostavke o Mladiću

Komentarišući depešu nekadašnjeg španskog ambasadora u Beogradu, takođe, objavljene na "Vikilisu" da je Vlada Srbije 2008. znala gde je general Ratko Mladić, Vekarić je kazao da se "te informacije odnose na Koštuničinu vladu i bezbednosne službe na čijem su čelu bili njegovi ljudi".

"Ipak, mnogo više je tu pretpostavki i analitike nego konkretnih činjenica. To su procene, a ne dokazi, ali svakako zaslužuju da ih svatimo ozbiljno", ocenio je Vekarić.

2024 © - Vesti online