Subota 18.12.2010.
20:52 >> 21:24h
Blic

Deca poznatih pobegla u kriminal

Sin nekadašnjeg policajca pljačkao vile

Na meti Stojičića, tako su se osim bogatih predstavnika multinacionalnih kompanija i ambasada, našli i fudbaler Nenad Bjeković, biznismen Andrija Drašković i nekoliko bogatih građana sa kojima se svojevremeno družio pokojni general policije.
 

Bjeković, kako je izjavio za “Blic”, Vojkana Stojićića poznaje od malih nogu jer je za njegovim ocem bio veliki prijatelj. Radovan Stojičić Badža poznavao je i Andriju Draškovića, koji je devedestih godina često dovođen u vezu sa bezbednosnim strukturama.
 

Sociolog Bora Kuzmanović, objašnjavajući za “Blic” senku očevog autoriteta pod kojom rastu deca poznatih i moćnih roditelja, kaže da je sudbina svakog pojedinca individualna.
 

"Sigurno je da deca moćnih roditelja rastu pod dodatnim opterećenjem. Neka deca se povuku, neka uspeju da se izbore sa autoritetom oca i sebi stvore karijere. Vojkan Stojičić je bez oca ostao u 17. godini. To je osetljiv period, kada takav gubitak ostavlja tešku frustraciju", smatra on.

"Dodatno opterećenje su i kontroverzne priče o ubistvu njegovog oca. Taj zločin je ostao nerasvetljen, a mlađem Stojičiću je ostalo razmišljanje o tome ko mu je i zbog čega ubio oca. Nije nemoguće da krivi i neke očeve prijatelje, bar što sa njim nisu ostali u kontaktu“, kaže Kuzmanović.
 

On navodi i da je u slučaju mlađeg Stojičića narkomanija dodatni faktor koji ga je odvukao u kriminal.

“On do novca mora da dođe po svaku cenu. Zna ko ima i od njih otima“, kaže Kuzmanović.

U policiji kažu da se Stojičić “na saslušanju ponašao kao i svaki kriminalac sa ulice”. U policijsku stanicu, osim Stojičića, sa lisicama na rukama u poslednjih desetak godina, privođeno je još nekoliko sinova poznatih, moćnih i bogatih očeva.   

Deca pojednih, uspeli su da izbegnu hapšenje kao što je Marko Milošević, koji se u istrazi Specijalnog tužilaštva sumnjiči za šverc cigareta. Zakon je izbegao i Luka Bojović, sin Vuka Bojovića direktora Zološkog vrta u Beogradu, za kojim je raspisana poternica zbog atentata na Andriju Draškovića, Zorana Nedovića i Branka Jeftovića Jorge.

“Marko Milošević se sakrio u Rusiju, i deset godina kasnije dočekao vreme u kome njegovo ime više nije aktuelno. Za razliku od njega Luka Bojović je centar istrage koja je pokrenuta ove godine posle hapšenja pripadnika zemunskog klana, Miloša Simovića i Sretka Kalinića. I on je pobegao iz zemlje i za njim se, u saradnji sa kolegama iz inostranstva intezivno traga“, kaže za “Blic” izvor iz srpske policije.

Sociolog Kuzmanović kaže da se ponekad, u želji da budu moćniji i jači od očeva, sinovi poznatih posežu i za kriminalom.

“U odrastanju dece poznatih dominantna je razmaženost, a kasnije se u pojedinim slučajevima stvari dešavaju i iz osvete prema očevima“, tumači Kuzmanović.

Zbog problema sa kriminalom hapšen je Darko Lilić, sin nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Zorana Lilića. On je 2002. privođen zbog incidenta u restoranu “Lido”, gde je sa društvom razbijao čaše, a zatim se suprostavio policajcima koji su došli da uspostave red, a 2007. hapšen je zbog sumnje da je od poznanice svoje majke prinudom pokušao da naplati dug od 100.000 evra.

2024 © - Vesti online