Subota 18.12.2010.
13:33
Vestionline

“Glas Amerike“: Izveštaj Martija će otežati priznavanje Kosmeta

Istina o zločinima Tačija i njegove OVK na Kosmetu polako počela da otvara oči svetu
 

Poznavalac prilika na Kosmetu Džejms Kar-Lindzi, iz Ekonomske škole u Londonu, smatra da je pomenuti izveštaj prilično nezgodan za težnje kosmetskih separatista, prenose beogradski mediji.

"Mislim da će ovaj izveštaj znatno otežati nastojanja pristalica kosmetske nezavisnosti da dobiju dodatna priznanja. Takođe se postavlja pitanje političkog dijaloga sa Beogradom. Vlada Srbije i dalje kaže da je zainteresovana za pregovore, ali ako se ovi navodi istraže i pokaže se da postoje osnovi za odgovornost, mislim da će za srpsku Vladu biti vrlo teško da nastavi razgovore sa Tačijem", izjavio je glasu Amerike Kar-Lindzi, koji je inače autor knjige o nastojanju Prištine da stekne nezavisnost.

Kako prenosi "Glas Amerike" iz Londona, optužbe Dika Martija ne samo da prete da poremete nastojanja vlade u Prištini da stekne puno međunarodno priznanje, već bi mogle da imaju značajne posledice i po odnose Kosmeta sa Zapadom uopšte.

Samoproglašenu državu Kosovo dosad su priznale 72 zemlje u svetu.

“Dobri uslovi“ za trgovinu organima

Tužilac Euleksa u ovom slučaju, Džonatan Ratel, kaže da postoje valjani razlozi zbog kojih se Kosmet javlja kao centar ilegalne trgovine organima.

"Post-konfliktne države u kojima klinike mogu brzo da se osnuju, u kojima pravni režim i sistem zdravstva nisu solidni, mogu da pruže mogućnosti za zloupotrebu. Mogućnosti za eksploataciju ljudi putem nelegalne trgovine su ogromne", smatra Ratel.

2024 © - Vesti online