Subota 18.12.2010.
10:07 >> 13:08h
Vestionline

Danas poslednji Srbi rado odoše u vojnike

Pooozdraaav na-deee-sno: Poslednja klasa "običnih" vojnika odvešće "staru" srpsku vojsku u legendu
 

Polaganje zakletve bilo je organizovano u centrima u Somboru, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru i Jakovu, kraj Beograda, gde je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić.

"Prisustvujemo svečanom činu polaganju vojničke zakletve poslednje generacije vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka po čemu će ovaj dan biti upamćen u novijoj istorije srpske vojske", rekao je Miletić.


Pripadnici decembarske klase danas su položili vojničku zakletvu i u preostala četiri centra za obuku Vojske Srbije, koja će od 1. januara naredne godine i zvanično biti profesionalna čime će biti ukinut dosadašnji način pozivanja regruta u vojsku.

Odziv regruta decembarske klase na služenje vojnog roka sa oružjem bio je odličan i, prema podacima nadležnih, iznosio je 98 odsto od planiranog broja.


Vlada Srbije donela je 30. septembra odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka, kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. u vojsku budu upućivani samo oni koji to žele.


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u tu odluku, čime se, zbog profesionalizacije Vojske Srbije, ukida obaveza odlaska u vojsku kada vojni rok završe regruti koji su ga počeli u ovoj godini.

2024 © - Vesti online