Petak 17.12.2010.
23:32
Vestionline

Glavaš putuje u Zenicu na osam godina

Branimir Glavaš

Portparol suda u Sarajevu Selma Hadžić nije mogla da kaže kada će tačno Glavaš biti prebačen iz Sarajeva u Zenicu, jer to, kako je navela, zavisi od tehničkih pitanja kojima se bavi pravosudna policija.

Prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda Glavaš je, maja 2009. godine, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a uoči izricanja kazne pobegao je u BiH.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je 24. avgusta ove godine uputilo molbu vlastima u Sarajevu da preuzmu izvršenje zatvorske kazne u skladu sa Sporazumom o izvršenju sankcija između Hrvatske i BiH.

Branimir Glavaš se u pritvoru državnog suda u Sarajevu nalazi od 20. septembra, kad mu je sudsko veće u prvostepenom postupku potvrdilo osmogodišnju zatvorsku kaznu, koju je izrekao Županijski sud u Zagrebu.

To je prvi slučaj u kojem je bosanskohercegovačko pravosuđe na osnovu međudržavnog sporazuma potvrdilo presudu suda iz Hrvatske. Tako je uklonjena mogućnost da osuđenici u jednoj državi begom u drugu izbegnu izdržavanje kazne.

2024 © - Vesti online