Petak 17.12.2010.
21:45 >> 22:24h
Vestionline

Kušner: Ko je taj jadni Dik Marti?!

Ako su jedni osuđeni zbog komandne odgovornosti, da li će drugi biti zbog (sistematske) komandne neodgovornosti?: Bernar Kušner i drugari

Kušner je u izjavi za BBC negirao navode iz izveštaja da su mnoge obaveštajne službe zapadnih zemalja znale da na Kosmetu postoji ilegalna kriminalna mreža trgovaca oružjem, drogom i ljudskim organima, ali da su njihove vlade "okretale glavu od stvarnosti jer im je važnija bila stabilnost Kosova".

Pojma mi nismo imali...


"Mi nismo znali ništa. Da smo znali, naravno da bismo uputili svoje ljude da utvrde činjenice i sprovedu istragu. U (Martijevom) izveštaju postoji jedno nerazumevanje stvari: organizovani kriminal, to 'da', toga je bilo. Ko je to predvodio ne znam, ali sigurno je da smo čuli da (na Kosovu) ima organizovanog kriminala. Ali trgovina organima 'ne' - za to sigurno nismo čuli", rekao je prvi čovek UNMIK-a u periodu od 1999. do 2001. godine.


On je izjavio da je prvi put čuo za navode o trgovini organima iz knjige Karle del Ponte i da ga je to iznenadilo.

Nisam kriv!

 

Kušner je odbacio i tvrdnje da je lično odgovoran jer je "zarad stabilnosti okretao glavu" od trgovine organima na Kosovu i Metohiji, što navodi Marti u svom izveštaju.


"Ja okretao glavu!? Jadni (Dik Marti). Mi smo se danonoćno borili protiv organizovanog ili neorganizovanog kriminala, protiv nasilja. Bili smo apsolutno posvećeni pravdi i intervenciji međunarodne zajednice", kazao je Kušner.


"Moram ovde da branim i sebe lično. Ja ne znam ko je taj Dik Marti, ne poznajem ga lično. On je iz Saveta Evrope i moramo da ga poštujemo. Ja to poštujem i vrlo pažljivo sam pročitao njegov izveštaj, ali sam vrlo skeptičan (u vezi sa onim što piše u izveštaju)", zaključio je Kušner.

2024 © - Vesti online