Četvrtak 26.11.2009.
16:55
Vestionline

Nemački film o kosmetskim strastima

Mladi vojnici Tom i Čarli su u okviru KFOR-a stacionirani na Kosovu. Njihov zadatak je: obezbediti slobodu. Iako je brutalni rat između zavađenih Srba i Albanaca zvanično završen, među ljudima je i dalje prisutna mržnja.

Naziv filma u originalu: Mörderischer Frieden

( Nemačka, 2009)
Režija: Rudolf Švajger
Uloge: Adrian Topol, Maks Rimelt, Suzana Borman
Trajanje: 85 minuta


Radnja filma smeštena je u Matlentan, mesto na Kosovu, a dešava se po završetku rata 1999. U mestu se dešavaju neprestana ubistva i pljačke samo pod drugačijim okolnostima.

Tom i Čarli nalaze se beznadežnoj situaciji u kojoj treba da održavaju mir između zaraćenih etničkih grupa. Njihov zadatak je da štite srpski geto u mestu od oružane odmazde Albanaca.

Sudbina dva prijatelja menja se kada jednog dana albanski dečak Durkan zapuca iz snajpera i rani mladu Srpkinju Mirjanu.

Čarli se baca i pokušava da zaštiti Mirjanu, ali dečak ranjava i njega. Tom dolazi do dečaka i ima ga na nišanu, ali nema snage da ga ubije.

Ubrzo Durkanov motiv postaje jasan: Mirajnin otac, dr Popović bio je umešan u masakr Albanaca u kojem je stradala Durkanova porodica.

Dok se Čarli u bolnici zaljubljuje u Mirjanu, Tom pokušava da od uhapšenog dečaka izvuče informacije o opasnom kampu oružja. Samo uz Mirjaninu pomoć on uspeva da ubedi traumatizovanog dečaka da progovori. Mirjana moli Durkana da joj oprosti.

U međuvremenu, veza Toma i Mirjane postaje ozbiljnija, što stavlja Tomovo prijateljstvo sa Čarlijem na test,  jer se Tom vezao za dečaka što niko od vojnika u njegovoj bazi ne razume.

Premijera filma u evropskim bioskopima zakazana je za 29. novembar.
 

2024 © - Vesti online