Četvrtak 26.11.2009.
16:22
Vestionline

Kaporu uručen ’’Domanović’’

"Pišem u samoodbrani i za svoju ulicu", rekao je Kapor, primajući nagradu u Ministarstvu za dijasporu, osvrnuvši se aluzijom na savremene političare "od kojih bolje spava sanjajući Beograd".

"Lupali smo u šerpe, a sada se lupamo rukama u glavu", rekao je Kapor u duhovitom osvrtu na političku satiru koju je "teško pisati protiv onih koje smo sami doveli na vlast".

Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Objavio je veliko broj naslova, romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova. Romani ''Una'' i ''Knjiga žalbi'' doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Pored Kapora, laureate za doprinos satiri dobili su Rade Jovanović, Savo Martinović i Siniša Pavić, čije je "tanano osećanje za humor" poznato književnoj publici, obeležilo poslednju godinu društvenog i političkog života Srbije, navodi se u obrazloženju koje je pročitao direktor Fonda Radoslav Tilger.

2024 © - Vesti online