Petak 17.12.2010.
12:51
Blic

Pare od prodaje organa u evropskim bankama?

Inostrani računi na proveri: Hašim Tači

Kako prenosi list, sumnja se da su za te uplate služili računi u bankama u Švajcarskoj, Albaniji, Nemačkoj, ali i "još nekim evropskim zemljama".

Vlada u Prištini tuži Martija

 

Hajredin Kuči

Zamenik prištinskog premijera Hajredin Kuči izjavio je za Koha ditore da će Vlada Kosova tužiti za klevetu izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

 

"Mi ćemo ga tužiti za klevetu i za nanošenje štete autoritetu premijera", rekao je Kuči.


On je dodao da će Martija tužiti u državi u kojoj radi, kao i da će tužiti novine u kojima je to objavljeno, aludirajući na "Gardijan" koji je prvi objavio detalje Martijevog izveštaja.

 

Udruženja učesnika OVK takođe je reagovalo, navodeći da je izveštaj apsurdan, piše Koha ditore.

U trag ovim računima ušao je tim srpskog Tužilaštva za ratne zločine, ali i američki FBI, koji je pokrenuo istragu finansiranja ekstremnih islamskih grupa posle 11. septembra 2001. godine, navodi "Blic".

Prema njihovim podacima, ti računi su se vodili ponekad na lična imena, ali često i na lažne humanitarne organizacije koje su služile kao paravan za kriminal.

Neke od tih organizacija su "Pomoć za Kosovo", "Mediker", "Karavan", "Al Haramajin", "Taibah internacional".

Prema podacima BIA, drenička grupa se na početku bavila trgovinom oružjem i kradenim vozilima, kao i akciznim robama cigaretama i gorivom, a porodica Tači je uspostavila veze sa albanskom, makedonskom, bugarskom i češkom mafijom.

Prema podacima BIA, na Kosovo i Metohiju je između 1996. i 1999. godine stiglo 900.000.000 nemačkih maraka.

Prema procenama američke DEA, albanska mafija je po snazi druga u svetu, a prema podacima BIA - čak 90 odsto heroina koji se prebaci u Evropu prelazi preko Kosova.

Inače, u izveštaju Dika Martija, specijalnog izvestoca Saveta Evrope, navodi se da je Tačijeva grupa švercovala heroin.

2024 © - Vesti online