Petak 17.12.2010.
08:50
Vestionline

Hapšenja za zločin nad Srbima posle "Oluje"

Optužnica je podignuta protiv Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija, objavilo je tužilaštvo na svojim internet stranicama, a prenose beogradski mediji.


Iako je pod istragom bilo više osoba, tužilaštvo je, zbog nedostatka dokaza, odustalo od istrage protiv Berislava Garića i od suda zatražilo da razdvojeno dovrši postupak protiv ratnog zapovednika specijalne policije Željka Sačića.

Sudi mu se zbog zločina nad Srbima: Željko Sačić
 


Sačić se tereti da nije ništa učinio da bi sprečio zločin u Gruborima, niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan sledeći dan u selu Ramljanima zapalio više kuća.
U saopštenju tužilaštva se navodi da je za zločin u Ramljanima zatraženo odvojeno dovršavanje istrage i za Drlju.


Drlju, Krajinu i Benetija tužilaštvo je u optužnici navelo kao počinitelje zločina u selu Grubori, gde je 25. avgusta 1995. ubijeno šest srpskih civila i zapaljena većina stambenih i privrednih objekata. Oni su bili jedna od četiri grupe koje su učestvovale u akciji pretrage terena pod nazivom "Oluja obruč".


Pošto su pod zapovedništvom okrivljenih Drlje i Krajine ušle u zaselak Grubori, Drlja i njemu podređeni Beneti iz vatrenog oružja su pucali u civile i palili kuće, navodi tužilaštvo ističući da su u zločinu učestvovali i drugi "neutvrđeni pripadnici" Drljine grupe.


On ih, pri tom, iako je to bio dužan da učini, u zločinu nije sprečio, kao ni Krajina, čiji su podređeni takođe, po tvrdnjama tužilaštva, ubijali civile i palili njihovu imovinu.
Iako je tužilaštvo protiv optuženih tražilo produženje pritvora, oni su danas pušteni iz zatvora u Remetincu pa će suđenje čekati na slobodi.


Iz pritvora je, u februaru ove godine, prvi izašao Sačić koji je pušten pošto su ispitani svi svedoci na koje je mogao da utiče.

2024 © - Vesti online