Petak 17.12.2010.
08:23
Blic

Vikiliks: Srbi znaju da je Kosmet nezavisan

"Srbi znaju da je Kosmet nezavistan i žele da okrenu novi list, ali im je potrebno vreme da prihvate tu činjenicu i sačuvaju obraz", citiran je Moratinos u poverljivom dokumentu koji je u sredu objavljen na sajtu "Vikiliksa".

Leći će Srbi na rudu: Migel Anhel Moratinos
 


Moratinos, koji je tada bio šef španske diplomatije, na sastanku sa Klintonovom, 14. decembra prošle godine, rekao je da je, iako je imao nesuglasica sa predstavnikom Evropske unije na Kosmetu i Metohiji Piterom Fejtom, posle nedavnog razgovora sa njim u Madridu ubeđen da će moći da rade zajedno.


Tokom prethodne posete Beogradu, španski šef diplomatije je bio zadovoljan što je "prvi put mogao da primeti osećaj nade u Beogradu", navedeno je u dokumentu.


Moratinos je podsetio Klintonovu da je njegova prva služba u Ministarstvu spoljnih poslova Španije bila u Beogradu i da je počasni građanin tog grada.


U istom dokumentu, državna sekretarka SAD naglasila je važnost nastavka Butmirskog procesa.


"Ukoliko Bosanci ne mogu da se dogovore do početka 2010, od ključnog je značaja održati Kancelariju visokog predstavnika kao jedinog faktora stabilnosti, posebno tokom izbora u oktobu 2010. godine", navodi se u poverljivom dokumentu objavljenom na "Vikiliksu".

2024 © - Vesti online