Četvrtak 26.11.2009.
14:40
Tanjug

Vakcinacija - lična odluka

Sami odlučite: Vakcina- da ili ne?
Milosavljević je naglasio da u ovom trenutku nema nijednog razumnog argumenta protiv vakcinacije od virusa A (H1N1) i da svako treba da donese ličnu odluku o tome da li će se vakcinisati ili ne.

"Ne verujem da iko ko išta zna o virusima, epidemijama i vakcini može da bude protiv toga da u jednom društvu što veći broj vakcinisanih obezbebeđuje smanjivanje teških oboljenja i smrtnih slučajeva, kao i smanjivanje štete po nacionalnu ekonomiju", upozorio je on.

Ministar anketira

 

Tokom skupa ministar zdravlja je sproveo malu anketu među novinarima, od kojih se polovina izjasnila za vakcinaciju, dok je polovina rekla da se neće vakcinisati.

 

Milosavljević je rekao da će se on sigurno vakcinisati, kao i da će to uraditi svi članovi radne grupe tog ministarstva.


Milosavljević je rekao da je više od 65 miliona ljudi u Evropi vakcinisano i da nije bilo nijednog smrtnog slučaja niti teških neželjenih posledica od toga.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa dr Predrag Kon rekao je da je proces organizovanja vakcinisanja veoma složen i da će domovi zdravlja, instituti i zavodi za javno zdravlje u svakom okrugu to posebno isplanirati.

On je naveo da će biti praćeno izveštavanje sa svih vakcinalnih punktova, ocenivši da će prvih dana biti velikih gužvi, ali da građani ne treba da se plaše da li će dobiti svoju dozu.

Dr Kon je kazao da je za Beograd predviđena raspodela 108.000 doza, a da će 7.020 vakcina biti namenjeno za vakcinaciju zaposlenih u javnim preduzećima.

Učesnici konferencije su podsetili da je do 26.novembra laboratorijski potvrđeno 349 slučajeva obolevanja od virusa novog gripa, ali da je pravi broj i do 100 puta veći.




 

2024 © - Vesti online