Četvrtak 16.12.2010.
15:11 >> 20:46h
Vestionline

Asanž na slobodi, nastavlja borbu

Ponovo slobodan: Asanž na stepenicama Vrhovnog suda u Londonu

"Divno je ponovo udahnuti svež londonski vazduh", kazao je Asanž ispred Vrhovnog suda u Londonu, a zatim se zahvalio ljudima širom sveta koji su ga podržali, svojim advokatima, novinarima i britanskom pravosudnom sistemu, javio je Rojters.


Asanž je, takođe, rekao da je tokom boravka u zatvorskoj samici razmišljao o zatvorenicima koji borave u sličnim ili težim uslovima. "I tim ljudima je potrebna vaša pažnja i podrška i s tim u vezi nadam se da ću nastaviti svoj rad i da ću nastaviti da izražavam svoju nevinost u tom pogledu i da objavljujem dokaze o ovim optužbama, kako ih budemo dobijali", rekao je Asanž.


Sud u Londonu je ranije danas potvrdio odluku niže sudske instance da Asanž može biti pušten na slobodu uz kauciju od 200.000 funti i uz poštovanje strogo propisanih uslova.

Sudija je odluku o tome doneo još prošle nedelje, ali je tužilaštvo uložilo žalbu, pa je Asanž vraćen u zatvor. Tim njegovih branilaca se bori protiv zahteva Švedske da im 39-godišnji Australijanac bude isporučen na osnovu optužnice za silovanje. On energično demantuje krivicu.

Asanžove pristalice, među kojima su brojne poznate ličnosti, ponudile su garanciju u visini od 240.000 funti.

Britansko tužilaštvo, u ime Švedske, uložilo žalbu na puštanje na uslovnu slobodu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, ali bez "konsultovanja vlasti" te zemlje. Portparol tužilaštva rekao je da je ta odluka donesena u utorak i da predstvalja uobičajenu praksu, prenosi Frans pres.

On je objasnio da, u procesima izručenja, tužilaštvo radi kao da je reč o unutrašnjim poslovima u ime zemlje koja traži izručenje.

"Naime, mi donosimo odluku o slučajevima puštanja na uslovnu slobodu te vrste", rekao je on i dodao da britanska strana u ovom slučaju radi u ime Švedske kako bi bila dobro sprovedena procedura izručenja.

"Švedska nam je prepustila da rešavamo praktične detalje, to je uobičajeni način rada", dodao je portparol tužilaštva.

Visoki sud u Londonu danas treba da razmotri žalbu na puštanje na uslovnu slobodu Asanža uz kauciju od 200.000 funti. Ako prihvati žalbu, Asanž će ostati u zatvoru dok ne bude održano ročište o zahtevu Švedske za njegovo izručenje zbog navodnog seksualnog nasilja i silovanja.

Asanžov sajt Vikiliks od 28. novembra objavljuje poverljive depeše američkih diplomata što je naišlo na žestoke kritike širom sveta.

2024 © - Vesti online