Sreda 15.12.2010.
21:11
Vestionline

Za zločin u Suvoj Reci 20 godina

Potvrda robije

Optužnicom Tužioca za ratne zločine, Repanović se tereti da je 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci, koristeći situaciju borbenih aktivnosti Vojske SR Jugoslavije protiv pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odredio grupu od desetak pripadnika aktivnog i rezervnog sastava te uprave i naredio im napad i ubijanje albanskih civila.


Repanović je odredio drugu grupu pripadnika policije Suva Reka, kojoj je naredio da zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite, tela ubijenih civila utovare u kamion i odvezu sa lica mesta.


Apelacioni sud u Beogradu je 12. oktobra 2010. godine, saopštio da je u predmetu "Suva Reka", u odnosu na Repanovića prvostepena presuda ukinuta i u tom delu predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.


Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom je Slađan Čukarić osuđen na kaznu zatvora od 20 godina, Milorad Nišavić na 13 godina i Miroslav Petković na 15 godina zatvora zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Nekadašnji komadant Posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović pravnosnažno je oslobođen optužbi za učešće u ratnom zločinu u Suvoj Reci, kao i policajci lokalne policijske uprave Nenad Jovanović i Zoran Petković, kao i Ramiz Papić, protiv koga je Tužilaštvo prethodno odustalo od krivičnog gonjenja.

2024 © - Vesti online