Sreda 15.12.2010.
14:51
vestionline

Azilanti traže sreću u Nemačkoj

Građani Srbije u potrazi za srećom u Nemačkoj

Građani Srbije nisu samo u novembru podneli najveći broj zahteva, već i u oktobru, kada je stiglo 1.083 molbe i u septembru ove godine, kada je nadležnim nemačkim institucijama upućeno 800 zahteva.

Pitanje podnošenja zahteva za azil iz Srbije, odakle se posle ukidanja viza broj azilanata drastičnco povećao, jedna je od aktuelnih bilateralnih tema, u okviru kojih su sa nemačke strane bile čak i ideje da se pokrene diskusija o ponovnom uvođenju viza za Srbiju, ali i Makedoniju.

Nemačke nadležne službe naglašavaju, da zahtevi koji dolaze iz Srbije, zemlje stabilnog razvoja, nemaju nikavih šansi za uspeh i da Nemačka ne želi više da daje državnu pomoć za povratak odbijenih azilanata.

Štampa je u ovoj zemlji pisala da nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veruje u normalizaciju stanja u pogledu zahteva za azil građana.

Ukidanjem finansijske pomoći podnosiocima zahteva za azil, namenjene njihovom povratku, stanje ''će se ponovo normalizovati'', smatraju u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu, pisala je štampa.

Prema informacijama ''Fokusa'', podnosioci zahteva za azil iz Srbije i Makedonije, koji su odbijeni, rekli su vlastima da su oni dovedeni u Nemačku kao putničke grupe, u autobusima, da bi se dokopali novca iz državnog programa za pomoć.

Ovaj magazin je pisao, takođe, da mnogi ne žele azil, već samo novac za povratak i navodi da je Nemačka, za dobrovoljni povratak odbijenih azilanata, plaćala ne samo troškove puta, već i takozvanu ''startnu pomoć'', koja za porodicu sa četvoro dece iznosi više od 2.500 evra.

Sredinom oktobra su, kako se navodi, ukinute isplate takozvane ''startne pomoći'' građanima Srbije i Makeodnije, koji su u Nemačku došli posle ukidanja viza, krajem 2009. godine.
 

2024 © - Vesti online