Sreda 15.12.2010.
21:33
Vestionline

Bezvizni režim i za Albance

"Ovo je istorijski trenutak. Od sada će albanski državljani biti slobodni da putuju u zemlje 'šengenske zone' i da se osećaju kao građani Evropske unije", izjavio je ministar spoljnih poslova Emond Hadžinasto, povodom odluke Evropskog parlamenta koja je danas stupila na snagu, navodi agencija ATA, a prenose beogradski mediji.

Građani Albanije srećni zbog uvođenja bezviznog režima
 


Albanija je, uz Bosnu i Hercegovinu, bila poslednja zemlja Balkana čiji građani su danas stekli pravo da putuju bez viza u zemlje EU.


U Albaniji je, uoči stupanja na snagu ove odluke, vladalo veliko interesovanje za izdavanje biometrijskih pasoša - i po 6.000 dnevno- što je preduslov za ulazak u EU.
Premijer Salji Beriša je u nedavnom intervjuu obećao da "egzodusa neće biti jer Albanija ima malu, ali dinamičnu privredu".


U EU strahuju od zloupotreba bezviznog režima koji je sada odobren i Albaniji i BiH. Kada su krajem prošle godine ukinute vize za državljane Srbije, Makedonije i Crne Gore, mnogi su to pokušali da zloupotrebe i da trajno ostanu u EU, zbog čega su bili proterani. U tome su prednjačili Romi i Albanci.

2024 © - Vesti online