Sreda 15.12.2010.
11:53
Vestionline

Berluskoni slavio, a Rim goreo

Više hiljada demonstranata su na ulicama oko parlamenta bacali petarde, kamenice i dimne bombe, palili automobile i kontejnere za smeće, razbijali izloge prodavnica i sukobili se s policajcima naoružanim pendrecima i suzavcem, preneo je AP, a prenose beogradski mediji.


U okršajima je povređeno stotinak ljudi, od kojih 57 policajaca, a privedeno je oko 40 demonstranata. U bolnicu je primljeno 24 ljudi. Glavno poprište sukoba bila je ulica Via del Korso, u istorijskom centru Rima, blizu Berluskonijeve kancelarije i sedišta najluksuznijih prodavnica. Ulica je bila obavijena dimom i suzavcem, a na sve strane su se mogli videti ljudi okrvavljenih lica.


Samo glasanje u parlamentu takođe je bilo obeleženo incidentima pošto su se potukli poslanici vladajuće stranke "Slobodarski narod" i opozicione stranke Đanfranka Finija.
U Italiji već nedeljama traju protesti protiv vlade, najavljenih mera štednje i planirane reforme obrazovanja.


Berluskoni je ranije "preživeo" glasanje o poverenju u parlamentu, uprkos ekonomskoj krizi, seks skandalima i diplomatskim gafovima, a naredne nedelje i meseci pokazaće da li će imati političke snage da nastavi da vodi Italiju.

2024 © - Vesti online