Utorak 14.12.2010.
23:51
Blic

Ko je prvi čovek izlečen od HIV-a?

Boba potiv opake bolesti ulazi u novu fazu

U leto 2006, Braun (44), koji je bio HIV pozitivan od 1995. godine, dobio je još jednu opasnu bolest: leukemiju. Lekari su ga lečili hemoterapijom, ali je ona kratko delovala.

Zbog toga im je preostala još jedna jedina mogućnost: terapija matičnim ćelijama.

Tada je jedan od njegovih lekara Gero Hiter došao je na ideju da potraže donatora sa imunološkim sistemom otpornim na HIV. Oko jedan odsto Evropljana ima ovakve genetske predispozicije, prenosi "Blic".

Nada za nauku

 

Stručnjaci za lečenje side, kao što je Jan van Luncen sa Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf, kažu da je reč o jedinstvenom slučaju, koji za većinu zaraženih nema nikakav značaj, ali da je postignuti rezultat ipak veoma zanimljiv naučnicima, jer otvara optimistične perspektive za terapiju genima.

Posle izvesnog vremena Hiter je našao odgovarajućeg donatora. Terapija je delovala i Timoti Rej Braun je ozdravio. Izlečio se i od leukemije i od HIV-a. Samo nekoliko nedelja nakon terapije u njegovoj krvi više nije bilo gena izazivača.

To je, međutim, bio tek početak borbe za preživljavanje, u kojoj je Timoti Braun na kraju pobedio. Leukemija se vratila, pa je ponovo podvrgnut hemoterapiji, zračenju čitavog tela i transplantaciji matičnih ćelija.

Nakon toga mu je bivalo sve lošije, ni njegov mozak nije bio pošteđen. Na kraju više nije mogao da govori, niti da hoda, i prestao je da reaguje kada bi mu se neko obratio. Ali, volja za život je još jednom pobedila - posle intenzivne rehabilitacije ponovo je stao na noge.

2024 © - Vesti online