Utorak 14.12.2010.
20:32
Blic

Srbija uvozi i krave!

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da će uslove utvrditi kompanije sa predstavnicima proizvođača mleka, dok u Asocijaciji poljoprivrednika za stočarstvo sumnjaju da će uzgajivači pristati da plate uvezena grla, prenosi "Blic".

Srbija, nakon što joj je stočni fond upropašćen, uvozi i krave! Šta je sledeće?

Kako je objasnio ministar Saša Dragin, partneri iz Rusije i Belorusije su u Srbiji osnovali svoju kompaniju i zainteresovani su i za kupovinu preduzeća preko koga bi se ovakav program sprovodio.


- Uslove za dobijanje junica utvrdiće firme “Agromeda” i “Ost-importa”, koje su potpisnici ugovora u dogovoru sa Asocijacijama poljoprivrednih proizvođača mleka. Pregovori su u toku i tek će po njihovom završetku biti poznati uslovi za dobijanje stoke - rekli su u Ministarstvu.

Potomstvo ovih junica će, nakon ukrštanja sa domaćim govedima, biti plasirano na tržište Rusije i Belorusije. Vrednost ovog projekta iznosi 60 miliona evra, a memorandum su, osim Dragina, potpisali i predsednik Upravnog odbora “Agromeda” Vasilij Sekrieru i generalni direktor “Ost-importa” Andrej Atamančik, prenosi "Blic".

- Činimo sve da u što kraćem roku svi stanovnici Srbije imaju dovoljne količine kvalitetnog mleka. U pitanju je robno-robni sporazum. Srbija, dakle, ne plaća junice, nego će one samo biti odgajane ovde. Bićemo u obavezi da za njih korisitimo medikamente iz Rusije i Belorusije koji su po standardima Evropske unije. Ovaj projekat će trajati u periodu od 2011. do 2016. godine - rekao je Dragin.

2024 © - Vesti online