Utorak 14.12.2010.
15:52
Srna

Incko dobio orden za posebne zasluge

Odlikovan za zalaganja u BiH: Valentin Incko
 

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko rekao je da zasluge za viznu liberalizaciju pripadaju domaćim vlastima i ljudima poput Tanje Fajon.

"U svojstvu specijalnog predstavnika EU, na svakom sastanku sa svim međunarodnim faktorima isticao sam izuzetnu važnost bezviznog režima za građane BiH, da dobiju signal iz Brisela da su dobrodošli", rekao je Incko.


Prema njegovim rečima, činjenica da su političari u BiH u relativno kratkom vremenu ispunili 174 uslova za bezvizni režim šalje poruku da bi, uz postojanje volje, velik i brz napredak mogao biti ostvaren i na drugim područjima.


Incko veruje da građani BiH neće zloupotrebiti liberalizaciju viznog režima da traže azil u zemljama EU i da su dobro informisani o tome.
 

Fajonova je izrazila zadovoljstvo što će građani BiH od sutra moći bez viza da putuju Evropom.


"To je veliki dan za građane BiH", rekla je Fajon i istakla da je EU ukidanjem viznog režima uputila BiH i njenim građanima poruku dobrodošlice.
 

Ona očekuje da će bezvizni režim dovesti do toga da mladi više putuju, poboljšati ekonomsku i političku saradnju i građanima donijeti osjećaj slobode, osnovno ljudsko pravo svakog Evropljanina.
 

Prema njenim rečima, dalji koraci BiH ka evropskim integracijama zavisiće od odgovornosti domaćih političara. "Očekujem da će nova vlast biti uskoro formirana i da će raditi za bolju budućnost građana, jer je BiH to zaslužila", rekla je Fajonova i ocenila da je BiH u prethodnih nekoliko godina previše izgubila.


Odlukom Skupštine Evropskog pokreta u BiH prvi nosioci Ordena za posebne zasluge u procesu EU integracija su, pored Fajonove i Incka, Miroslav Lajčak, Štefan File, Cecilija Malmstrom, Imre Varga, Savet ministara BiH, ministarstva bezbednosti i civilnih poslova BiH, Osman Topčagić, Igor Davidović i Samir Rizvo.

2024 © - Vesti online