Utorak 14.12.2010.
09:47
Srna

"Baranja pripada Vojvodini!"

Baranju pripojio Srbiji: Zmago Jelinčić
 

"Do sada nikad nije bilo rešeno pitanje granica unutar bivše SFRJ, ali na osnovu bitnih istorijskih činjenica Baranja, koja je uvek bila srpska teritorija, mogla bi da pored Srema, Banata i Bačke bude četvrti region u Vojvodini, odnosno deo Srbije", izjavio je Jelinčić za novosadski list "Nacionalni građanski".


Jelinčić, inače predsednik desničarske Slovenačke nacionalne stranke, objasnio je da se posle raspada Austrougarske monarhije o Baranji nikad nije govorilo kao o delu hrvatske teritorije.


"Posle raspada Monarhije nikada se nije govorilo o Baranji kao hrvatskoj teritoriji, nego o delu koji pripada Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Baranja, zajedno s ostalim delovima današnje Hrvatske priključena je kao vojni plen Srbiji. To je, uostalom potpredsedniku Narodnog veća iz Zagreba Anti Paveliću rekao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, 1. decembra 1918. godine prilikom ujedinjenja", naveo je Jelinčić.


Tezu o Baranji kao četvrtom regionu Vojvodine, odnosno pripadajućem delu Srbije, Jelinčić je izneo i krajem prošle nedelje u Novom Sadu na okruglom stolu posvećenom regionalizaciji i decentralizaciji Srbije, koji su organizovali Reformisti Vojvodine.
 

2024 © - Vesti online