Utorak 14.12.2010.
08:26
Srna

U Srebrenici sahranjeni i vojnici BiH

Među sahranjenima u Potočarima i vojnici Armije BiH
 

"Centar za istraživanje ratnih zločina, koji je zadužen da utvrdi tačan spisak stradalih u i oko Srebrenice od 1991. do 1995. godine, ove podatke naveo je i u tromesečnom izveštaju koji je nedavno usvojila Vlada RS", rekao je direktor Centra Janko Velimirović.

"Ovih dana upoređujemo spiskove žrtava bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici u julu 1995. godine sa stvarnim podacima o stradalim. Dobili smo skenirane matične knjige umrlih za opštinu Bratunac od 1992. godine do 2000. godine. Sada analiziramo podatake iz ovih matičnih knjiga kako bismo ustanovili verodostojnost podataka o poginulim i umrlim Bošnjacima, kao i njihovoj povezanosti sa učesnicima u Srebrenici jula 1995. godine", rekao je Velimirović za "Fokus".

On je dodao da se Centar obratio Sekretarijatu Haškog tribunala sa zahtevom da im dostave osam dokumenata koji se odnose na DNK analize sahranjenih Bošnjaka u Potočarima, ali da do sada nisu dobili podatke ni od Tribunala ni od Memorijalnog centra Potočari.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Staša Košarac rekao je da postoje neoborivi dokazi o tome da su u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni i pripadnici 28. divizije Armije BiH, za koju postoji sumnje da su činili ratni zločin u tom regionu.

"Prema sadašnjim podacima, tamo su sahranjeni i drugi vojnici Armiji BiH koji su bili na prostoru Vlasenice i Šekovića. Imamo niz dokaza da se manipuliše brojem stradalih u Srebrenici, tako da je neophodno to pitanje rešiti", naglasio je Košarac.

Navodeći da je u srebreničkom kraju stradalo više od 3.299 civila srpske nacionalnosti, a oko 600 dece ostalo bez jednog ili oba roditelja, Košarac je istakao da u Srebrenici nije bilo genocida, nego zločina i nad Srbima i nad Bošnjacima.

2024 © - Vesti online